R. K. | 12. 9. 2023, 06:00

Znanstveniki presenečeni: asteroid, v katerega je s sondo trčila Nasa, se obnaša zelo nenavadno

Profimedia

Bi nam v primeru nevarnosti trčenja z asteroidom Zemljo uspelo ubraniti pred nevarnostjo?

Ves svet je pred približno enim letom napeto opazoval misijo, s katero je ameriška vesoljska agencija Nasa prvič uspešno izvedla poskus preusmeritve asteroida. S sondo DART (Double Asteroid Redirection Test), vesoljskim plovilom približno v velikosti hladilnika, so uspešno zadeli asteroid Dimorfos in s tem spremenili njegovo tirnico. To je bil tudi prvi uraden korak do obrambnega sistema našega planeta pred navarnostmi, ki nam pretijo iz vesolja, saj je poskus pokazal, da bi človeštvo lahko predmet, ki bi potencialno ogrožal Zemljo, tudi dejansko preusmerilo.

Profimedia

Asteroid se vrti vse počasneje

Prve ugotovitve so takrat pokazale, da je trk z Nasinim plovilom upočasnil Dimorphosovo orbito okoli večjega asteroida Didymos, kar je bil tudi cilj misije. Vendar so znanstveniki pričakovali, da se bo to sčasoma stabiliziralo. Zdaj pa se je pokazalo, da se asteroid obnaša precej nenavadno, saj se je njegovo kroženje še naprej upočasnjevalo. To so s pomočjo šolskega observatorija odkrili ameriški srednješolski učitelj Jonathan Swift in njegovi učenci, ki so svoje ugotovitve junija predstavili na srečanju ameriške Ameriškega astronomskega društva v Novi Mehiki, piše New Scientist.

Nasa je približno nekaj tednov po trčenju sonde DART z asteroidom z opazovanji ugotovila, da se je orbita vesoljskega objekta upočasnila za cele pol ure, kar je kazalo na izjemen uspeh misije. Zdaj pa so Swift in njegovi učenci ugotovili, da se je orbita Dimorphosa upočasnjevala še naprej in se asteroid zdaj vrti počasneje, kot se je vrtel, ko je Nasa izvedla opazovanja. To je znanstvenike, ki so pričakovali, da bo Dimorphos hitro znova dosegel običajno orbitalno hitrost, močno presenetilo.

Profimedia

Morebitne napake v svojih izračunih niso našli

Glede na opazovanja, ki so jih opravil učitelj in srednješolci, se je hitrost Dimorphosovega kroženja približno en mesec po trčenju s sondo septembra 2022 zmanjšala še za dodatno minuto, številka, ki so jo dobili med opazovanji, pa kaže, da se je v slabem letu dni hitrost še dodatno upočasnila in je vrtenje zdaj upočasnjeno že za 34 minut. Po Swiftovih besedah je bilo odkritje "nedosledno na neprijetnem nivoju". Z učenci so se zato po najboljših močeh trudili, da bi v svojih ugotovitvah našli napako, a jim je ni uspelo najti.

Nancy Chabot, ki je v Laboratoriju za uporabno fiziko Johns Hopkins v Marylandu vodila koordinacijo misije DART, je napovedala, da bodo tudi sami kmalu objavili svoje ugotovitve. "Dobro je vedeti, kaj smo naredili Dimorphosu," je povedala in dodala, da so te specifične podrobnosti resnično ključne za uporabo te tehnike v prihodnosti, če bi jo potrebovali, navaja The Sun.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol