N. V. | 2. 9. 2022, 06:00

Astronomi odkrili nov vodni planet. Bi bil na njem možen obstoj življenja?

Profimedia

Ali je na njem tekoča voda? Je na njem primerna temperatura? Mi vemo. 

Planet, ki so ga odkrili astronomi, naj bi bil večji od našega, zaradi manjše gostote v primerjavi z Zemljo pa znanstveniki predvidevajo, da je prekrit z debelo plastjo vode. Znanstveniki pravijo, da naj bi bila voda na njegovem površju v tekoči obliki.

Vodni planeti so še posebej zanimivi za astronome in vesoljske navdušence, saj spadajo med kandidate planetov za nastanek ali obstanek različnih oblik življenja.

Ampak nedavno odkrit planet TOI-1452 b je poseben.

Novo odkriti planet TOI-1452 b.

Novo odkriti planet TOI-1452 b.

Profimedia

Astronomi in drugi znanstveniki, ki proučujejo planet, menijo, da gre za enega najboljših kandidatov izmed vseh doslej odkritih vodnih planetov, piše Euronews.

Je večji in težji od Zemlje

Planet je prvi opazil Nasin teleskop Transiting Exoplanet Survey Satellite, ki je odgovoren za pregledovanje neba in iskanje novih planetov, ki ne krožijo okrog našega sonca.

Astronomi so na podlagi opazovanj napovedali, da je planet od Zemlje večji za približno 70 odstotkov.

Opazovanja planeta TOI-1452 b so nadaljevali s teleskopom na tleh. Astronomi z univerze v Montrealu so nato potrdili vrsto planeta in še nekatere druge značilnosti. Po več kot 50 urah opazovanja so zaključili, da je planet petkrat težji od Zemlje.

Tretjina njegove mase je voda

Euronews poroča tudi, da masa in velikost planeta kažeta na manjšo gostoto, zato znanstveniki predvidevajo, da ni sestavljen samo iz kovin in kamnin, kot je Zemlja. Veliko nižjo gostoto pripisujejo precej večji vodnatosti planeta.

Po analizah planeta TOI-1452 b so znanstveniki prepričani, da voda sestavlja tretjino njegove mase.

Medtem ko je 70 odstotkov površine Zemlje prekritih z vodo, ta dejansko predstavlja manj kot en odstotek mase našega planeta.

Profimedia

Doslej so odkrili že več kot 4000 eksoplanetov, a le malo je takih, ki imajo na svojem površju tako vodo kot trdno plast in atmosfero.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord