A. B. | 7. 8. 2022, 07:39

Je na nebu nov planet, ki izgleda kot salama? Tako "odkritje" pojasnjuje slavni fizik

Twitter/Etienne Klein/fotomontaža

Na družbenih omrežij je zavrelo po tem, ko je delil fotografije domnevnega novega planeta. So mu sledilci verjeli? 

Etienne Klein je slavni fizik, ki si je tokrat dovolil nekoliko pošaliti s svojimi sledilci na Twitterju. Objavil je bližnjo fotografijo španske pikantne salame chorozo in pripisal, da gre za planet Proksima Kentavra. Vsi nad njegovim dejanjem niso bili navdušeni. 

"Slika Proksime Kentavre, Soncu najbližje zvezde, ki je od nas oddaljena 4,2 svetlobna leta. Posnel jo je vesoljski teleskop James Webb. Raven podrobnosti …. Vsak dan odkrijemo nov svet," je zapisal ob fotografiji.

Je to bila lekcija? 

Na več tisoče uporabnikov je ob prebiranju objave menilo, da gre za nekaj zares velikega in objavo množično tudi delilo, a je Klein kasneje priznal, kaj se zares skriva na fotografiji.

"Ko je čas za koktajle, se zdi, da kognitivna pristranskost najde veliko užitka ... Pazite se tega. Glede na sodobno kozmologijo noben predmet, povezan s španskimi mesninami, ne obstaja nikjer drugje kot na Zemlji," je zapisal in s svojo neslano šalo sprožil kar nekaj burnih reakcij med uporabniki. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Etienne Klein Fr (@etienne_klein_fr)

Njegova neslana šala je potrebovala opravičilo 

"Glede na nekatere komentarje se čutim dolžnega pojasniti, da je bil ta tvit, ki prikazuje domnevno sliko Proksime Kentavra, šala. Naučimo se biti previdni pri argumentih, danih s pozicije avtoritete, in pri spontani zgovornosti določenih podob," je skušal pojasniti svoje dejanje in ob utemeljitvi priložil fotografijo galaksije Cartwheel, a so mnogi kljub temu ostali neprepričani v njegovo dejanje. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord