11. 12. 2023, 14:39 | Vir: STA

Policija stopila na prste 16-letniku, ki naj bi načrtoval napad na sinagogo

Ena izmed sinagog na Dunaju.

Profimedia

V svojo obrambo je najstnik dejal, da ni resno mislil.

V Avstriji so pridržali 16-letnika zaradi suma poskusa izvedbe terorističnega napada na sinagogo. Najstnik je v spletnih sporočilih izrazil pripravljenost izvesti napad na neimenovano sinagogo v avstrijski prestolnici, je danes sporočil vodja avstrijske obveščevalne agencije DSN Omar Haijawi-Pirchner.

Haijawi-Pirchner je pojasnil, da si je 16-letnik iz Zgornje Avstrije že priskrbel denar za orožje. Trenutno je najstnik turških korenin v preiskovalnem priporu v Linzu. Pridržali so ga prejšnji teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na zaslišanju je 16-letnik sicer skušal omiliti sporočila, ki jih je pošiljal po spletu, češ da ni mislil resno in da se ni nameraval pridružiti skrajni Islamski državi.

Konkretnega načrta ali časovnice najstnik ni omenjal, zaenkrat tudi ni znano, ali pripada kakšni teroristični organizaciji.

V okviru racije so zasegli več nosilcev podatkov, ki jih še morajo podrobneje analizirati. Je pa vodja DSN pojasnil, da so na njih našli posnetke usmrtitev in več navodil za izdelavo bomb, orožja in streliva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol