11. 12. 2023, 11:53 | Vir: STA

Avstrija naklonjena širitvi schengenskega območja, a pod strogimi pogoji

Bobo

Pred današnjim začetkom Salzburškega foruma na Brdu pri Kranju je v avstrijskih medijih zaokrožil načrt Dunaja, da bi lahko Romuniji in Bolgariji pod določenimi pogoji omogočili vstop v t. i. zračni schengen.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je pripravljen zrahljati avstrijski veto glede vstopa Romunije in Bolgarije v schengensko območje, predvsem na področju letalskega prometa, so v nedeljo poročanje avstrijskih medijev pri notranjem ministrstvu potrdili za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

To bi pomenilo, da bi kopenske meje Romunije in Bolgarije obdržale trenutni status in državi uradno ne bi bili članici območja schengna, bi pa odpravili ovire v letalskem prometu, kjer sedaj nastajajo zastoji zaradi preverjanja dokumentov.

Karner bo danes pripotoval v Slovenijo, kjer se bo na Brdu pri Kranju udeležil srečanja držav Salzburškega foruma, na katerem bosta tudi kolega iz Bolgarije in Romunije. Avstrijski mediji so tako že poročali, da bo Karner ob robu foruma s kolegoma v torek govoril o svojih načrtih in pogojih glede t. i. zračnega schengna.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner.

Profimedia

Strogi pogoji

Avstrija namreč v zameno za rahljanje veta po poročanju medijev med drugim zahteva od Sofije in Bukarešte strožji nadzor na mejah in trikratno okrepitev števila pripadnikov agencije Frontex. Dodatno bi morali biti državi pripravljeni sprejeti prosilce za azil, predvsem iz Afganistana in Sirije. Sredstva za infrastrukturo za varovanje meja bi morala po pričakovanju Dunaja zagotoviti Evropska komisija.

Odzivi na predlog Avstrije je naletel na mešane odzive v Bolgariji in Romuniji. Medtem ko je bil bolgarski predsednik Rumen Radev zadržan, je bil premier Nikolaj Denkov bolj zadovoljen.

Tudi romunski premier Marcel Ciolacu je zadovoljen s pobudo Karnerja. Svojemu notranjemu ministru Catalinu Predoiuju je že naložil, naj vodi pogajanja. "Po dolgih letih čakanja bomo skupaj uresničili te sanje! Romunija si zasluži vstop v schengen," je zapisal Ciolacu na Facebooku.

Avstrijski načrt pravno gledano ne bi smel naleteti na težave, je ocenil pravnik za zadeve EU Walter Obwexer za časnik Krone. Okrepitev pripadnikov Frontexa naj bi bila že odločena, tudi sprejemanje prosilcev za azil je v skladu s pravom EU, schengenska pravila pa omogočajo postopno odpravo nadzora oseb na notranjih mejah EU, torej na primer le na letališčih, je pojasnil.