15. 4. 2022, 11:27 | Vir: STA

Avtomobilski proizvajalci tik pred ustavitvijo proizvodnje?

Tesla

Od 28. marca je ustavljeno tudi delovanje gigatovarne ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla.

Kitajski avtomobilski proizvajalci bodo maja prisiljeni ustaviti proizvodnjo, če njihovi dobavitelji v šanghajski regiji ne bodo mogli znova zagnati tovarn. Šanghaj je zaradi izbruha okužb z novim koronavirusom v strogem zaprtju.

Soustanovitelj in predsednik podjetja Xpeng, enega glavnih proizvajalcev električnih vozil na Kitajskem, He Xiaopeng je v video sporočilu na spletnem družbenem omrežju WeChat opozoril na morebitno zapiranje proizvodnje.

Velika gospodarska škoda

"Če podjetja v dobavni verigi v in okoli Šanghaja ne bodo našla načina za ponovni dinamični zagon delovanja in proizvodnje, bodo vse kitajske tovarne avtomobilov maja morda morale ustaviti proizvodnjo," je povedal.

Tudi glavni izvršni direktor družbe Huawei Technologies Yu Chengdong je opozoril na negativne trende v dobavni verigi zaradi zaprtja Šanghaja. Po njegovih besedah so prizadete vse industrijske panoge, katerih dobavne verige potekajo skozi Šanghaj. Podaljšano zaprtje bi povzročilo "zelo veliko" gospodarsko škodo, je izpostavil.

Novičarski portal Sohu navaja tudi, da je že od 28. marca ustavljeno delovanje "gigatovarne" ameriškega proizvajalca električnih vozil tesla v Šanghaju. Ta sicer proizvede okoli polovico vseh tesel na svetu. Ustanovitelj in prvi mož Tesle Elon Musk je 3. aprila na Twitterju zapisal, da je bilo prvo letošnje četrtletje "izredno zahtevno zaradi prekinitev dobavnih verig in Kitajske politike ničelne tolerance do covida-19". 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ