A. B. | 10. 2. 2023, 08:11

Avtor fotografije, ki je postala simbol pretresa in žalosti: "Nisem se mogel zadržati, jokal sem ..."

Twitter/ ABS-CBN News Channel/Adem Altan/AFP

Fotograf je z očetom, ki je v potresu izgubil svojo 15-letno hčerko, izmenjal nekaj besed. Takrat se je zavedel, da fotografija upodablja bolečino celotne Turčije. 

Mesut Hancer je sedel sam v ledenem mrazu na kupu zlomljenih opek, ki so nekoč predstavljale njegov dom, nepozoren na svet in prevzet od žalosti. Njegova hči Irmak je bila mrtva.

To je bil trenutek, ki povzema bolečino potresa v Turčiji: oče drži svojo mrtvo 15-letno hčerko za roko. Vendar je ni hotel izpustiti. Božal je njene prste, ki so štrleli iz vzmetnice, na kateri je spala deklica, ko je v ponedeljek pred zoro prizadel prvi potres.

Reševalnih ekip ni bilo. Preživeli so se z rokami mrzlično prebijali skozi ruševine, da bi našli svoje ljubljene. Posteljni okvirji na razbitih balkonih, raztrgana oblačila in igrače pripovedujejo zgodbo izgubljenih življenj.

Za Irmak, eno od skoraj 22.000 mrtvih v najmočnejšem potresu, ki je prizadel Turčijo in Sirijo v skoraj sto letih, je bilo prepozno. 

Negiben oče 

Izkušen fotograf Adem Altan, ki je na prizorišče prihitel iz Ankare, ni mogel odvrniti pogleda od negibnega očeta, ki je tiho žaloval. Nanj je iz razdalje 60 metrov usmeril fotoaparat. Bil je občutljiv trenutek. Toda namesto da bi ga odgnal, je oče fotografa povabil k sebi.

"Posnemi mojega otroka," mu je rekel s tihim, tresočim se glasom. Oče je želel, da svet začuti njegovo žalost in vidi, kako močno je potres prizadel celotno državo. 

Hancerja je vprašal, kako mu je ime in kako je ime njegovi hčerki. "Težko je govoril, zato se nisem mogel preveč pogovarjati z njim," je po poročanju 24sata dejal Altan. 

Altan ni mogel postavljati vprašanj. Tišina je bila potrebna, da bi slišala, ali so pod ruševinami še preživeli.

Kot fotograf se je zavedal, da ta fotografija predstavlja bolečino Turčije. Toda njen globalni vpliv ga je presenetil. Več sto tisočkrat so ga delili na internetu. Altan je prejel na tisoče sporočil od ljudi po vsem svetu, ki želijo ponuditi podporo. "Mnogi so mi rekli, da te slike ne bodo nikoli pozabili," je dejal.

Fotografija Mesuta Hancerja in hčerke Irmak.

Fotografija Mesuta Hancerja in hčerke Irmak.

Twitter/Habibies

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord