19. 9. 2023, 13:33 | Vir: STA

Na pragu Evrope se je začela vojna! V teku vojaška operacija, padajo bombe, ves čas tulijo sirene

X/posnetek zaslona/Profimedia/fotomontaža

Za zdaj je umrlo šest ljudi, odgovorni se bojijo, da bo žrtev še neprimerno več.

Azerbajdžan je začel vojaško operacijo za zavzetje nemirne regije Gorski Karabah na Kavkazu, kjer živijo predvsem Armenci, je sporočilo obrambno ministrstvo v Bakuju. Nekaj ur prej je Azerbajdžan sporočil tudi, da je v eksplozijah min na območju umrlo šest Azerbajdžancev, in za to obtožil armenske separatiste. 

Ministrstvo je še sporočilo, da gre za protiteroristično operacijo lokalnega značaja za vzpostavitev ustavnega reda v Gorskem Karabahu. Z njo naj bi dosegli uveljavitev umika armenske vojske iz regije, kar je bilo določeno v premirju po zadnji vojni v Gorskem Karabahu leta 2020.

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da so obstreljevali le vojaške cilje. Kot so dodali, so v okviru operacij uporabili zelo natančno orožje na frontni črti in v notranjosti. Sporočili so še, da armenski separatisti v Gorskem Karabahu sistematično obstreljujejo azerbajdžanske položaje ter nenehno podstavljajo mine na azerbajdžanskem ozemlju. Armenijo pa so obtožili kopičenja vojaških enot.

Navedli so še, da so že večkrat opozorili na kršitve prekinitve ognja, ki jo je s posredovanjem Rusije leta 2020 končala vojno med sosedama, in jih označil za resen vir ogrožanja miru in stabilnosti v regiji.

Rusija poziva k nadaljevanju mirovnih pogovorov

Sedanje vodstvo Gorskega Karabaha je obtožbe Bakuja zavrnilo. Obrambne sile so spoštovale prekinitev ognja, je v sporočilu za javnost zapisalo tamkajšnje obrambno ministrstvo. Obtožbe o kršitvi premirja pa so označili za lažne.

Armenija sicer zanika, da bi imela v Gorskem Karabahu svojo vojsko, kar je obrambno ministrstvo v Erevanu poudarilo tudi danes.

Rusija je danes pozvala Azerbajdžan in Armenijo, naj končata prelivanje krvi in nadaljujeta mirovne pogovore. Kot je poudarila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, so vsi koraki za mirno rešitev konflikta opredeljeni v sporazumih, ki sta jih strani ob posredovanju Moskve sklenili med letoma 2020 in 2022.

Azerbajdžan je operacije v Gorskem Karabahu začel po več mesecih napetosti z Armenijo. Armenija in Azerbajdžan sta že več desetletij v sporu zaradi Gorskega Karabaha, v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2020 sta se zapletla v vojno. Regija, kjer živijo večinoma Armenci, je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol