J. B./STA | 5. 2. 2023, 07:52

Balon kriv za napete odnose med svetovnima velesilama: Američani so ga sestrelili, Kitajci napovedujejo povračilne ukrepe

Profimedia

So ga v zrak zares poslali zaradi vohunskih razlogov?

Peking se je odzval na sobotno ameriško sestrelitev kitajskega balona nad Atlantikom ter jo označil za ameriški napad na civilno zračno plovilo brez posadke. Kitajska je protestirala zaradi sestrelitve balona ter opozorila na "očitno pretiran odziv" ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Povsem naključno

"Kitajska izraža močno nezadovoljstvo in protestira proti uporabi sile s strani ZDA za napad na civilno zračno plovilo brez posadke," je v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo in dodalo, da si pridružuje pravico do povračilnih ukrepov.

Kitajska je ZDA večkrat obvestila, da je bil balon namenjen za civilne namene in da je v zračni prostor ZDA vstopil "zaradi višje sile", "kar je bilo povsem naključno", so sporočili iz Pekinga.

Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti.

Pohvaljeni piloti

Ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil pilote za uspešno izvedbo zahtevne operacije. Dejal je, da je v sredo ukazal sestreliti balon "čim prej", vendar je Pentagon želel počakati na "najvarnejši kraj za to", da bi se izognili poškodbam na tleh ob morebitnem padcu razbitin. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord