R.S. | 25. 2. 2024, 07:47

Legendarnega jugoslovanskega igralca bodo osem let po smrti izkopali

Profimedia

Takšna je bila želja njegove družine. 

Bata Živojinović, ikona jugoslovanskih filmskih platen, je umrl leta 2016. Pokopali so ga na beograjskem pokopališču Novo groblje. Pogreba se je udeležilo več sto ljudi. Osem let pozneje pa bodo igralca izkopali in ga premestili v cerkev Svete Trojice v Koraćici.

Takšna je želja njegove družine, saj je tam njegov rodni kraj, na katerega je bil navezan. Prav tako je v Koraćici pokopana njegova žena, ki je zaradi težke bolezni umrla leta 2019. Par je bil skupaj več kot 50 let, v Koraćici sta imela tudi družinsko hišo, ki je danes muzej, poroča N1. 

Profimedia

Živojinović je v svoji karieri zaigral v več kot 280 filmih in TV serijah, proslavil pa se je v partizanskih filmih v 60. in 70. letih, kot je Valter brani Sarajevo. Igral je junake in barabe. Sodeloval je z Richardom Burtonom, Yulom Brynnerjem in Orsonom Wellsom. Ker ni znal angleško, svoje slave ni mogel razširiti na Zahod. Postal je izredno priljubljen na Kitajskem, kjer si je film Valter brani Sarajevo ogledalo več milijonov ljudi. Kitajci so ga večkrat povabili na obisk, tam pa je užival kultni status. Ukvarjal se je tudi s politiko. V devetdesetih je bil nekaj mandatov poslanec Miloševićeve Socialistične stranke Srbije. 

V zadnjih letih življenja je imel veliko zdravstvenih težav. Leta 2006 je imel srčni napad, tri leta pozneje pa gangreno. Leta 2012 je doživel možgansko kap, imel je težave s srcem, poleg tega je bil diabetični bolnik. 22. maja 2016 je umrl v bolnišnici Sveti Sava v Beogradu. Star je bil 82 let. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord