K. Ž. | 31. 10. 2023, 15:49

Mesto poka po šivih: za rešitev zdaj beguncem ponujajo brezplačne enosmerne letalske vozovnice

Profimedia

Za zmanjšanje pritiska beguncev na mesto jim župan zdaj ponuja brezplačne enosmerne letalske vozovnice.

Mnoge države in mesta po svetu se soočajo s povečanim prihodom beguncev, zaradi česar prihaja do nastanitvene stiske. Eno izmed mest, ki se trenutno bojuje z omenjeno problematiko, je zagotovo New York. Kot odgovor na naraščajoče število beguncev in obremenitev mestnih sredstev zdaj mesto New York beguncem ponuja brezplačne enosmerne letalske vozovnice kamorkoli na svetu.

Profimedia

S pobudo, ki jo je dal župan Eric Adams, želijo zmanjšati naraščajoče dnevne stroške, ki so povezani z namestitvijo beguncev v mestu. Po navedbah županovega urada so za obvladovanje velikega priliva beguncev ustanovili "Reticketing Centre" (Center za ponovne vozovnice).

"Ker v bližnji prihodnosti na vidiku ni nobenih strategij razbremenitve, smo ustanovili centre, ki ponujajo brezplačne vozovnice," je povedal tiskovni predstavnik urada, poroča portal New York Post. "Mesto se bo potrudilo, da beguncem financira vozovnice in jim tako pomaga pri naslednjih korakih na njihovih potovanjih."

Stroški nakupa letalske vozovnice so v nekaterih primerih cenejši od 380 dolarjev, kolikor plačuje mesto na dnevni bazi za namestitev enega begunca v zavetišču.

Profimedia

"Zmanjkalo nam je prostora. Ne gre se o tem, ali bodo ljudje pristali na ulicah, ampak kdaj. Smo čisto polni," je dejal newyorški župan.

Od pomladi 2022 je v mesto prišlo več kot 130.000 beguncev. Trenutno je v različnih zavetiščih več kot 65000 prosilcev za azil.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol