Ni. Vu. | 18. 12. 2023, 13:40

Kako so v Beogradu "kupovali glasove": poglejte, kaj vse se je dogajalo v Areni (VIDEO)

Profimedia

Aleksandar Vučić in njegovi podporniki slavijo zmago, opozicija pa na glas opozarja, da se je zgodila ena največjih kršitev v zgodovini Srbije.

Čeprav še vedno štejejo glasove po volitvah v Srbiji, je za zdaj mogoče ugotoviti, da je Srbska napredna stranka (SNS) dosegla absolutno zmago na parlamentarnih, pokrajinskih in lokalnih volitvah. Še vedno ni jasno, kako stojijo stvari v glavnem mestu, in ali bo SNS skupaj s SPS lahko oblikovala večino, tudi tokrat pa močno odmevajo številne nepravilnosti, ki so se dogajale na voliščih in zunaj njih.

Najbolj očitne nepravilnosti naj bi se dogajale pred dvorano Arena v Beogradu, kamor je pripotovalo ogromno vozil iz Republike Srbske. Ko so želeli predstavniki liste Srbija proti nasilju preveriti, kaj se dejansko dogaja v Areni, so jim vstop preprečili z besedami, da notri snemajo ... film! Toda posnetki, ki so v javnost pricurljali iz Arene, so seveda razkrili, da tam nihče ni snemal filma ... V Areni so volili ljudje, ki so v Srbijo pripotovali iz Republike Srbske.

"Republiška volilna komisija (RIK) in vrh Srbske napredne stranke (SNS) pravita, da v Beogradu ni bilo hujših nepravilnosti in da so trditve o kupovanju glasov 'gnusne laži'. Dogajanje na terenu govori drugačno zgodbo. Državljani in mediji, ki so o tem smeli pisati, in opozicijski politiki so dokumentirali bolgarske vlake, dvojne volilne sezname, kupovanje glasov in volivce iz Republike Srbske, ki ne vedo, kje v prestolnici je Voždovac. Te prizore so videli vsi, ne pa institucije, ki so si 'zatiskale oči' in pustile, da se v prestolnici na novo piše volilna volja," je zapisala Nova.rs.

V preteklosti so bile volitve v Srbiji vedno poligon za takšne in drugačne nepravilnosti, toda to, kar se je zgodilo v Areni, sodi med eno največjih kršitev v zgodovini države. Toliko huje je, ker se pravzaprav nihče ni skrival. Vse so počeli na očeh javnosti.

Zaradi številnih manipulacij je opozicija napovedala protest, ki se bo v Beogradu začel ob 18. uri.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord