9. 7. 2024, 12:59

Orkan prve stopnje za seboj pustil opustošenje in smrtne žrtve: "To je prvi orkan v zgodovini merjenj, ki je ... "

X/Art Candee/posnetek zaslona

Kar 2,5 milijona odjemalcev je zaradi pustošenja orkana ostalo brez elektrike, medtem pa vremenoslovci napovedujejo temperature do 40 stopinj.

Orkan Beryl, ki je v ponedeljek kot orkan prve stopnje dosegel obalo ZDA, je terjal sedem življenj v Teksasu in eno v Louisiani, poročajo ameriški mediji. Več kot 2,5 milijona odjemalcev je ostalo brez oskrbe z elektriko. Slednjo naj bi vzpostavljali več dni, medtem ko v Teksasu za danes in sredo napovedujejo temperature do 40 stopinj Celzija.

Beryl pustošil tudi po Karibih in Jukatanu

Vzpostavljanje oskrbe z elektriko bo trajalo več dni, ponekod morda celo več tednov, kar pomeni novo tveganje za prebivalce Teksasa, ki ob napovedani vročini svojih domov ne bodo mogli hladiti s klimatskimi napravami.

Orkan Beryl je med pustošenjem po Karibih in mehiškem Jukatanu dosegel četrto in peto stopnjo ter povzročil najmanj devet smrtnih žrtev, obalo ZDA pa je dosegel kot oslabljen orkan prve stopnje. Zdaj je še dodatno oslabel v tropsko depresijo, vendar pa še vedno povzroča poplave in ob pomikanju proti severovzhodu predstavlja tveganje za nastanek tornadov v vzhodnem Teksasu, zahodni Louisiani in Arkansasu.

Fotografija orkana Beryl nad Karibi, ki jo je posnela kamera na Mednarodni vesoljki postaji.

Fotografija orkana Beryl nad Karibi, ki jo je posnela kamera na Mednarodni vesoljki postaji.

Profimedia

Orkan prvič četrto stopnjo dosegel že julija

V Houstonu z 2,3 milijona prebivalci, ki ga je orkan dosegel v ponedeljek zjutraj, so zabeležili orkanske vetrove, udare strel, rušenje dreves in poplave, kar je povzročilo najmanj štiri smrtne žrtve. Še tri smrtne žrtve je orkan terjal drugod po Teksasu, ena oseba je umrla tudi v sosednji Louisiani.

Po podatkih ameriškega nacionalnega centra za orkane (NHC) je Beryl prvi orkan v zgodovini merjenj, ki je četrto stopnjo dosegel že junija in hkrati najzgodnejši orkan, ki je najvišjo peto stopnjo dosegel julija.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja