9. 11. 2023, 21:35 | Vir: STA

Biden se na vse pretege trudi rešiti talce, zajete v Gazi: "Ne bomo odnehali, dokler jih ne dobimo nazaj"

Profimedia

 Izrael bo dnevno izvajal štiriurne "premore" vojaških operacij na severu območja Gaze, je danes sporočila Bela hiša. To na naj bi omogočilo dostavo humanitarne pomoči v oblegano enklavo in pomagalo civilistom, da se umaknejo na varno.

Kot je danes dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby, se je Izrael strinjal, da bo vsak dan izvajal štiriurne prekinitve svojih vojaških operacij na območju severnega dela Gaze.

Obvestila o "premorih" bodo objavljena tri ure pred njihovim začetkom, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Kirby, ki je odločitev Izraela označil za "pomemben prvi korak", s katerim bi zagotovili, da ima civilno prebivalstvo možnost umika na varnejša območja, stran od spopadov.

Kirby je še dejal, da bo med temi premori mogoče dostaviti humanitarno pomoč na območje Gaze. Prvi premor naj bi Izraelci napovedali že danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia

Kirby je sicer ponovil ameriško stališče, da zdaj ni čas za prekinitev ognja, češ da bi to zgolj pomagalo palestinskemu oboroženemu gibanju Hamas "legitimizirati" napade na Izrael 7. oktobra.

Predsednik ZDA Joe Biden je kasneje novinarjem povedal, da ni možnosti za prekinitev ognja v Gazi, ostaja pa optimističen glede reševanja talcev. "Ne bomo odnehali, dokler jih ne dobimo nazaj," je dejal.

Medij Axios je poročal, da je Biden Netanjahuja prosil, naj privoli v tri dni ali več premora v spopadih, kar je Biden novinarjem potrdil. Na vprašanje, ali je razočaran z Netanjahujem, pa je Biden odgovoril, da je vse skupaj trajalo malce dlje, kot je upal.

Izraelska vojska je že v minulih dneh omogočila "časovno okno", v katerem je prebivalcem severnega dela Gaze, kjer Izrael nadaljuje operacije proti Hamasu, omogočila umik proti jugu enklave. Po izraelskih podatkih je v sredo s severa na jug Gaze zbežalo 50.000 ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol