9. 11. 2023, 20:14 | Vir: STA

Krvavi spopadi se nadaljujejo: Izraelska vojska naj bi zavzela oporišče Hamasa in "likvidirala teroriste"

Profimedia

Izraelska vojska naj bi prav tako bombardirala begunsko taborišče, pri čemer so številni ujeti pod ruševinami.

Izraelska vojska je danes nadaljevala s spopadi na območju Gaze, v katerih je po deseturni bitki zavzela oporišče skrajnega palestinskega gibanja Hamas. Prav tako je ponovno odprla koridor za evakuacijo civilistov s severa na jug Gaze. Izrael medtem z racijami nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je umrlo 18 Palestincev.

Izraelska vojska trdi, da je zavzela oporišče Hamasa v begunskem taborišču Džabalija in pojasnila, da so med spopadi, ki naj bi trajali deset ur, "likvidirali teroriste, zajeli veliko količino orožja ter odkrili številne predore", poroča britanski BBC.

Palestinska tiskovna agencija Wafa medtem poroča, da so izraelska letala bombardirala in uničila eno od hiš v Džabaliji, pri čemer so številni ujeti pod ruševinami.

Od začetka kopenske ofenzive v Gazi so izraelske sile uničile že 130 podzemnih predorov Hamasa. "Inženirji si trenutno prizadevajo razkriti in uničiti teroristično infrastrukturo Hamasa v Gazi, vključno s predori. Odkrita skladišča vode in kisika v predorih kažejo, da se Hamas pripravlja na daljše bivanje pod zemljo," je še dodala vojska.

Izraelsko obleganje in bombardiranje Gaze se je začelo 7. oktobra, ko so napadi Hamasa v Izraelu zahtevali življenja 1400 ljudi, napadalci pa so zajeli okrog 240 talcev. Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v Gazi, je bilo v izraelski ofenzivi ubitih okrog 10.818 ljudi, od tega 4412 otrok, ranjenih pa je več kot 27.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia

Izrael medtem nadaljuje tudi racije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so izraelske sile danes v begunskem taborišču Dženin ubile 14 Palestincev, več kot 20 jih je bilo ranjenih, poroča katarska televizija Al Jazeera. V ločenih spopadih na Zahodnem bregu pa so bili ubiti še štirje Palestinci.

Od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize je bilo tako v spopadih z izraelskimi silami na Zahodnem bregu po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubitih več kot 150 Palestincev, še okoli tisoč pa je bilo aretiranih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.


Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol