23. 2. 2024, 16:32 | Vir: STA

Biden: "Napovedujem več kot 500 novih sankcij proti Rusiji"

Profimedia

Biden je oznanil nove sankcije proti Rusiji zaradi smrti Navalnega in trajajoče vojne.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes naznanil nov paket sankcij proti Rusiji, ki vsebuje več kot 500 ukrepov, poročajo tuje tiskovne agencije. ZDA nove sankcije proti Rusiji uvajajo zaradi nedavne smrti ruskega oporečnika Alekseja Navalnega, obenem pa sovpadajo tudi z drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino, ki bo v soboto.

"Danes napovedujem več kot 500 novih sankcij proti Rusiji zaradi njene še vedno trajajoče vojne v Ukrajini in smrti Alekseja Navalnega, pogumnega borca proti korupciji in največjega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina," je dejal predsednik ZDA.

Ob tem je znova dejal, da je Putin po njegovem mnenju odgovoren za smrt Navalnega, ki je minuli petek umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije, njegova družina pa trdi, da je bil zastrupljen. Biden se je v četrtek v San Franciscu srečal z njegovo vdovo Julijo Navalno in hčerko Dašo ter jima izrekel iskreno sožalje.

Glede novih sankcij pa je danes dejal še, da bodo "usmerjene proti posameznikom, povezanim s kaznijo, ki jo je prestajal Navalni, pa tudi proti ruskemu finančnemu sektorju, obrambni industriji in kršiteljem obstoječih sankcij na več celinah".

Profimedia

Po Bidnovih besedah bodo sankcije zagotovile, da bo Putin plačal še višjo ceno za agresijo v tujini in represijo doma. Nove sankcije bodo usmerjene tudi proti ruskemu finančnemu sistemu Mir, ki ga je Rusija vzpostavila, da bi se izognila odvisnosti od bančnih omrežij v ZDA. Ministrstvo za finance ZDA je ob tem sporočilo, da bodo ukrepali proti investicijskim skladom in regionalnim bankam.

ZDA sicer z novim paketom sankcij ne uvajajo prelomnih ukrepov, kot bi bilo denimo financiranje ukrajinskih potreb po podpori s pomočjo zaseženega ruskega premoženja.

V predstavniškem domu kongresa ZDA medtem še vedno niso potrdili predlog zakona o dodatni vojaški pomoči Ukrajini v višini 60 milijard dolarjev, ki ga je odobril senat. Predsednik spodnjega doma kongresa Mike Johnson ob pritisku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa zavrača uvrstitev predloga na glasovanje.

Biden je ob današnji napovedi novih sankcij znova pozval kongres, naj vendarle sprejme predlog zakona, ki bi omogočil podporo Ukrajini. "Morebitno pomanjkanje podpore Ukrajini v tem kritičnem trenutku ne bo šlo kar tako v pozabo," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol