Ni. Vu. | 18. 10. 2023, 13:49

Joe Biden med obiskom Bližnjega vzhoda podprl Izrael in poudaril: “Zdi se, da je bolnišnico zadela raketa nasprotne ekipe”

Profimedia

V Izrael je pripotoval prvi mož Združenih držav Amerike.

V Izrael je v sredo pripotoval Joe Biden, predsednik Združenih držav Amerike, ki se bo v nemirni državi sestal s tamkajšnjim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem. Biden je v Izrael pripotoval tik po grozljivem napadu na bolnišnico v Gazi, v katerem je umrlo več kot 500 ljudi. Ob tem ni nepomembno: vse bolj se zdi, da je za masaker poskrbela raketa, ki so jo v napačno smer izstrelili pripadniki Hamasa.

Kot 11. september

Oba voditelja sta spregovorila na tiskovni konferenci, na kateri se je Netanjahu ameriškemu predsedniku zahvalil za popolno podporo in moralno jasnost, poroča BBC. "Pravilno ste narisali jasno ločnico med silami civilizacije in silami barbarstva," je dejal Netanjahu, ki se je strinjal tudi z mislijo ameriškega predsednika, da je bila Hamasova nedavna akcija na izraelskih tleh "čisto zlo". Netanjahu je napad Hamasa primerjal s terorističnim napadom, ki se je v ZDA zgodil 11. septembra 2001.

Premagati Hamas pomembno za vse

"Izrael bo premagal Hamas in odstranil to grozno grožnjo iz naših življenj," je nadaljeval izraelski premier, pri čemer je poudaril, da to ni pomembno samo za njegovo državo, temveč za vse. Ameriškega predsednika je označil za pravega prijatelja in pohvalil njegovo "globoko ganljivo" odločitev, da obišče Izrael med vojno: "Vem, da govorim v imenu ljudi Izraela, ko rečem hvala."

Ameriška podpora Izraelu

Joe Biden je pojasnil, da je obiskal Izrael, ker želi jasno pokazati, na kateri strani ZDA stojijo v konfliktu na Bližnjem vzhodu. Ameriški predsednik se je med drugim dotaknil Hamasovega krvavega pohoda, ki smo mu bili priča 7. oktobra. Poudaril je, da je Hamas "poklal 1300 ljudi", med katerimi je bilo tudi 31 Američanov. Spomnil se je tudi vseh izraelskih talcev, med katerimi so tudi številni otroci.

Profimedia

Glede eksplozije v bolnici v Gazi je Biden javno poudaril, da se vse bolj zdi, da je zanj odgovorna nasprotna stran. Biden je "globoko užaloščen in ogorčen" nad dogodkom. "Na podlagi tega, kar sem videl, se zdi, da so to storili člani nasprotne ‘ekipe’, ne pa vi. Vendar obstaja veliko ljudi, ki niso prepričani, zato se moramo spoprijeti s številnimi izzivi," je poudaril Biden.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol