Ni. Vu. | 18. 10. 2023, 11:29

Kdo je odgovoren za brutalen napad na bolnišnico? Izrael se brani hudih obtožb: “Kriv je Hamas!”

Profimedia

Sprti strani se medsebojno obtožujeta za masaker v bolnišnici v Gazi.

Sinoči se je zgodil eden najgrozljivejših napadov med vojno v Izraelu - v raketnem napadu na bolnišnico Al Ahli v Gazi je umrlo več kot 500 ljudi. Bolnišnica je nudila zatočišče številnim beguncem, ob tem pa se poraja ključno vprašanje: kdo je dejansko odgovoren za napad? Obe sprti strani obtožujeta ena drugo, nihče ne želi prevzeti odgovornosti. Po napadu je ameriški predsednik Joe Biden, ki si je ogledal dokaze in je mnenja, da resnico govori Izrael, odpovedal obisk v arabskih državah. Mudil se bo le v Izraelu.

Po napadu je Hamas krivdo prevalil na stran Izraela, toda tudi slednji se je oglasil ekspresno hitro. Izrael trdi, da je za napad kriv Hamas, in sicer naj bi bolnišnico zadela njegova raketa. 

"Preverili smo celotno zadevo in dejstvo je, da je Hamas ob 18.15 po lokalnem času v torek izstrelil rafalno raketo proti Izraelu. To se je zgodilo tik pred eksplozijo v bolnišnici," je poudaril tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Slednji je nadaljeval da je Hamas iz bližnjega pokopališča nato izstrelil še dodatnih 10 raket. Približno tedaj enkrat so mediji začeli poročati tudi o eksploziji v bolnišnici.

Nepravilno izstreljena Hamasova raketa

Hagari je kasneje podal še nekoliko podrobnejše informacije in javnosti pokazal slike s prizorišča eksplozije. Trdi, da bi v primeru, da bi bila izraelska vojska odgovorna za eksplozijo, prišlo do "kraterja" ali neke vrste "strukturne škode".

S prikazom diagrama bolnišnice pojasnjuje, da takšne škode ni: "Stene so ostale nepoškodovane." Pojasnil je, da je temu tako zato, ker je eksplozijo povzročila raketa islamskega džihada, ki ni "uspešno poletela", saj je bila "nepravilno izstreljena".

Profimedia

Izrael kljub vsemu nadaljuje z napadi na Gazo, tamkajšnje letalstvo je napadlo desetine drugih "vojaških ciljev po celotnem območju Gaze" in se pri tem "znebilo" še dveh članov palestinske oborožene skupine Hamas. Umrla naj bi Muhamad Alvadia, ki ga označujejo za poveljnika protitankovskega sistema brigade Hamas v Gazi, in Akram Hijaz, ki je bil trgovac z orožjem in "terorističnimi sredstvi".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol