18. 10. 2023, 07:23 | Vir: STA

Joe Biden odhaja v Izrael (zaradi napada na bolnišnico odpovedano srečanje z arabskimi voditelji)

Profimedia

Ameriški predsednik naj bi govoril tudi o zaščiti palestinskih civilistov v Gazi in humanitarni pomoči.

Predsednik ZDA Joe Biden bo danes obiskal Izrael in se srečal s premierjem Benjaminom Netanjahujem. Zagotovil mu bo podporo ZDA ob spopadu s Hamasom. Govoril naj bi tudi o zaščiti palestinskih civilistov v Gazi in humanitarni pomoči. Zaradi krvavega napada na bolnišnico v Gazi pa je bilo odpovedano srečanje z arabskimi voditelji v Amanu.

Visoki obisk je tudi del sporočila ZDA vsem na Bližnjem vzhodu, naj ne skušajo izkoristiti vojne med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas za lastne cilje. Opozorilo velja predvsem za Iran in libanonsko šiitsko skupino Hezbolah, ki lahko na severu odpre drugo fronto proti Izraelu.

Obisk, ki ni brez nevarnosti za ameriškega predsednika, saj se raketni napadi Hamasa na Izrael nadaljujejo, je v torek v Tel Avivu napovedal državni sekretar ZDA Antony Blinken.

Iz Izraela naj bi Biden odpotoval v Jordanijo na pogovore s kraljem Abdulahom II., egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem ter palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Potem ko je srečanje z Bidnom zaradi torkovega napada na bolnišnico v Gazi, v katerem je umrlo več sto ljudi, najprej odpovedal Abas, je pozno zvečer jordanska stran odpovedala celotno srečanje.

Medtem ko so Palestinci za krvavi napad obtožili izraelsko vojsko, ta trdi, da je šlo za ponesrečeno izstrelitev rakete palestinske militantne skupine Islamski džihad. Slednja je to zanikala. Abas je zaradi zadnjega dogajanja, ki je sprožilo tudi proteste Palestincev na Zahodnem bregu in zahteve po njegovi odstavitvi, sklical izredno zasedanje palestinskih oblasti. Libanonsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, pa je za danes pozvalo k dnevu jeze, s katerim bodo obsodili napad na bolnišnico, za katerega krivijo Izrael.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol