28. 4. 2022, 22:20 | Vir: STA

Biden s predlogom o tem, KDO naj plača za vojno

Profimedia

Ameriški predsednik je kongres pozval, naj ZDA okrepijo pomoč Ukrajini in ob tem predlagal tudi nov zakon.

Ameriški predsednik je kongres zaprosil za hitro potrditev dodatnih 33 milijard dolarjev pomoči Ukrajini in zaveznicam Nata za boj proti Rusiji oziroma za obrambo, pomoč ukrajinski vladi in beguncem.

Predlagal je tudi zakon, po katerem bi zaplenjeno premoženje ruskih oligarhov namenili Ukrajini.

"Cena tega boja ni nizka, vendar pa bi bilo popuščanje agresiji še dražje. Ključnega pomena je, da se ta pomoč potrdi čim prej," je v Beli hiši dejal Biden in ob tem zagotovil, da bodo ZDA pomagale zaveznikom pri zadovoljevanju njihovih energetskih potreb. 

Gre za tranzicijski paket pomoči 

Paket pomoči, ki po Bidnovih besedah predstavlja tranzicijo v dolgoročno varnostno pomoč Ukrajini, predvideva 20 milijard dolarjev za vojaško pomoč Ukrajini in sosednjim državam, 8,5 milijarde dolarjev za delovanje ukrajinske vlade in gospodarstva ter tri milijarde dolarjev humanitarne pomoči.

Podoben paket v višini 13,6 milijarde dolarjev, ki je bil potrjen prejšnji mesec, je že skoraj popolnoma izčrpan, Bidnova prošnja pa potrjuje njegove besede o odločenosti ZDA, da preko Ukrajine izčrpajo Rusijo, da se v prihodnje ne bi več podajala v podobne vojaške operacije.

Zakon o porabi sredstev oligarhov

Po Bidnovih besedah naj bi za vojno kmalu plačevali tudi ruski bogataši, povezani z režimom Vladimirja Putina, ki so jim po vsem svetu zaplenili premoženje. Predsednik ZDA predlaga zakon, po katerem bi lahko zaplenjeno premoženje prodali, izkupiček pa nakazali Ukrajini za obnovo.

Bidnov predlog zakona o porabi sredstev oligarhov predvideva tudi, da se zapleni in Ukrajini pošlje ves denar, ki je bil ustvarjen s koruptivnim poslovanjem z rusko vlado.

Po ocenah svetovne banke je vojna Ukrajini doslej prizadela 60 milijard dolarjev neposredne škode na infrastrukturi, IMF pa je ocenil, da bo ukrajinsko gospodarstvo nazadovalo za 35 odstotkov.

V pričakovanju potrditve paketa

Bidnova pomoč bo v kongresu najverjetneje potrjena, čeprav demokrati želijo temu paketu dodati še 20 milijard dolarjev sredstev za nadaljevanje boja proti pandemiji koronavirusa, čemur republikanci nasprotujejo.

Preden bo paket potrjen, zakonodajalce torej čaka še nekaj pogajanj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord