26. 2. 2024, 19:42 | Vir: STA

Vrednost bitcoina močno narasla: najbolj znana kriptovaluta je letos dražja že za četrtino

Profimedia

K nadaljnji rasti vrednosti bitcoina bi lahko prispeval tudi dogodek, ki ga pričakujejo aprila.

Vrednost kriptovalute bitcoin se je danes povzpela na najvišjo raven od konca leta 2021. Za najstarejšo in najbolj znano kriptovaluto je bilo treba odšteti 53.000 dolarjev (slabih 49.000 evrov), potem ko se je nad psihološko pomembno mejo 50.000 dolarjev (dobrih 46.000 evrov) povzpela pred približno dvema tednoma. Od začetka tega leta se je vrednost bitcoina zvišala za 26 odstotkov.

Profimedia

Zanimanje za bitcoine že nekaj časa raste. Med vzroki navaja odobritev posebnih skladov Bitcoin, ki jih je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo SEC odobrila januarja.

Kaj povzroča rast bitcoina?

Odločitev o odobritvi skladov, ki vlagateljem prvič omogočajo vlaganje v bitcoine, ne da bi morali neposredno kupiti samo kriptovaluto, je sprva povzročila le kratkoročen skok vrednosti te valute, ki se je pojavila na začetku leta 2009.

Profimedia

K nadaljnji rasti vrednosti bitcoina pa bi lahko prispeval tudi naslednji t. i. 'halving', načrtovan za april. Pri tem se za polovico zmanjša nagrada, ki jo prejmejo rudarji bitcoinov za uspešno obdelavo transakcij s kriptovalutami drugih ljudi. Postopek, do katerega pride le vsakih nekaj let, vodi do počasnejše rasti ponudbe bitcoinov, kar običajno povzroči dvig cen.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol