24. 11. 2023, 10:20 | Vir: STA

Premirje v Gazi: mir zavladal tudi na meji med Izraelom in Libanonom

Spopadi na izraelsko-libanonski meji.

Profimedia

Po uveljavitvi premirja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze je danes mirno tudi na meji med Izraelom in Libanonom.

Le dan pred premirjem je sicer šiitsko oboroženo gibanje Hezbolah izvedlo več kot 20 napadov na izraelske vojaške položaje na sever Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Na južni meji je zavladal negotov mir, potem ko je humanitarno premirje v Gazi začelo veljati ob 7. uri po krajevnem času," je poročala libanonska tiskovna agencija. Tudi fotograf AFP, ki se nahaja v obmejni regiji Marjayoun, je dejal, da je še deset minut pred začetkom veljavnosti premirja slišal izmenjavo ognja, nato pa je nastala tišina.

Hezbolah je sicer v četrtek vnovič izvedel obsežne napade na Izrael. Skupno naj bi jih izvedel preko 20, tarča pa so bili izraelski vojaški položaji.

Zgolj v enem od napadov naj bi libanonsko gibanje izstrelilo 48 raket na vojaško oporišče v bližini mesta Safed na severu Izraela. To je bil največji raketni napad Hezbolaha od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom. Izraelska vojska pa je sporočila, da je v povračilnih napadih v četrtek s helikopterji in bojnimi letali napadla infrastrukturo Hezbolaha in izstrelišča raket.

Na obmejnem območju od začetka oktobra poteka najsilovitejše obstreljevanje med izraelsko vojsko in Hezbolahom po letu 2006. Po podatkih AFP so spopadi terjali najmanj 109 življenj, med njimi 17 civilistov, vključno s tremi novinarji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol