R. K. | 27. 9. 2022, 20:50

Bo italijanski obrambni minister človek, ki mu očitajo stegovanje prstov po slovenski obali?

Profimedia/fotomontaža

"Živi naj Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija", so besede, s katerimi je v boju za pomembno funkcijo v novi italijanski vladi na noge dvignil slovensko in hrvaško javnost. Veste, za koga gre?

Italija je nedavno dobila novo zmagovalko volitev, Giorgio Meloni, ki bo najverjetneje postala prva italijanska predsednica vlade. Izid je razburil evropsko javnost, saj je zmagala skrajno desna stranka Bratje Italije, ki jo vodi Melonijeva. Hrvate pa ob tem razburja dejstvo, da naj bi vodilni kandidat za novega italijanskega obrambnega ministra postal Antonio Tajani. Človek, od katerega sta tako Hrvaška kot Slovenija zaradi njegovih skrajno neprimernih in nacionalističnih izjav pred leti zahtevali opravičilo.

"Živi naj Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija" so besede, ki jih je leta 2019 pri fojbah v Bazovici, kjer Italijani od leta 2004 obujajo spomin na svoje žrtve po drugi svetovni vojni, izrekel takratni predsednik evropskega parlamenta in sedanji kandidat za obrambnega ministra Italije, piše Dnevnik. Tajani je sicer koordinator stranke Naprej Italija.

Bobo

Za svoje izjave se je opravičil

Slovenska in hrvaška javnost sta se zaradi Tajanijevih besed čutili globoko užaljeni, obsodili so jih tudi številni slovenski politiki, vključno s takratnimi evropskimi poslanci Tanjo Fajon, Ivom Vajglom, Lojzetom Peterletom in Francem Bogovičem. Slednji je od Tajanija, ki je kot on del politične skupine EPP, zahteval opravičilo, poroča Dnevnik

Italijanski politik je v bran sebi dejal, da naj bi ga v Sloveniji in na Hrvaškem razumeli narobe in se opravičil, da je "uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve", pišejo na 24ur.com.

Udeležba na nedeljskih volitvah v Italiji je bila sicer rekordno nizka, volitev se ni udeležilo niti 64 odstotkov volivcev, kar je devet odstotkov manj kot na volitvah leta 2018. Vlada, ki ji bo najverjetneje vodila Giorgia Meloni, bo po pričakovanjih najbolj desna vlada po drugi svetovni vojni, so zapisali na 24ur.com.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ