12. 4. 2022, 22:06 | Vir: STA

Bo ruska invazija na Ukrajino vplivala na povečanje svetovne revščine?

Profimedia

Prinesla je podražitve hrane in energentov, to pa bo še povečalo revščino in lakoto ter zvišalo dolgove revnih držav po svetu, je izpostavil predsednik Svetovne banke David Malpass.

Razvite države je pozval, naj pustijo svoje trge odprte, naj odpravijo ovire za trgovino in spremenijo politike, ki koncentrirajo bogastvo.

Svetovna banka zagotovila pomoč Ukrajini

Malpass se je pred letnim srečanjem Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bo naslednji teden, zavezal k pomoči Ukrajini po koncu vojne. Svetovna banka je po njegovih besedah napadeni državi v okviru tri milijarde dolarjev vrednega paketa pomoči že zagotovila milijardo dolarjev donatorske podpore.

Svarilo pred povečanjem svetovne revščine

Kot je opozoril na današnjem dogodku v Varšavi, bo posledica vojne še večja neenakost po svetu. Spomnil je, da je Ukrajina ključni vir žitaric, Rusija pa pomemben proizvajalec energentov in gnojil, zato konflikt povzroča pomanjkanje različnih dobrin. Ljudje se posledično obračajo drug proti drugemu in proti svojim vladam, je poudaril.

Položaj po njegovih besedah še poslabšuje huda suša v Južni Ameriki.

Zaradi vsakega zvišanja rasti cen hrane za eno odstotno točko v ekstremno revščino pade 10 milijonov ljudi, je še opozoril in dodal, da se bo problem podhranjenosti v svetu še povečal. Spregovoril je tudi o dolgovih v razvijajočih se državah, pri čemer je izpostavil, da je njihovo dolžniško breme poraslo na 50-letni vrh.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord