6. 5. 2022, 07:56 | Vir: STA

Bo ruska vojska ob dnevu zmage Putinu na pladnju prinesla "glavo nasprotnika?"

Profimedia

Pojavile so se tudi špekulacije, da bo Rusija ob obletnici velikega dogodka tudi dejansko razglasila vojno. Ali te govorice držijo?

Po navedbah ukrajinskih oblasti si Rusija želi do 9. maja zavzeti oblegano jeklarno Azovstal v mestu Mariupolj. Opozorili so tudi na možnost ruskega desanta v bližini pristaniškega mesta Odesa, hkrati pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavil, da so od začetka vojne zabeležili 2682 ruskih zračnih napadov.

Profimedia

Nameravajo Rusi Azovstal osvojiti na dan zmage? 

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič je v četrtek opozoril, da si ruske sile prizadevajo 9. maja ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni zavzeti tovarno Azovstal. "Najlepše darilo vladarju je glava njegovega nasprotnika. Jasno vidim, da si prizadevajo osvojiti Azovstal in Putinu zagotoviti zmago, vendar bomo videli, ali jim bo to do 9. maja dejansko uspelo," je dejal.

Profimedia

Bodo Rusi tudi uradno razglasili vojno?

Nedavno so se pojavile tudi govorice, da namerava Moskva posebno vojaško operacijo, kakor so dogajanje v Ukrajini imenovali do zdaj, preimenovati v vojno, vendar je uradni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov te govorice že zavrnil kot popolnoma neresnične. Sprožil jih je sicer britanski obrambni sekretar Ben Wallace, ki je dejal, da bi lahko proslavo ob dnevu zmage ruske oblasti izkoristile za masovno mobilizacijo enot in povečanje vojaškega pritiska na Ukrajino.

Kakšni so načrti ruske vojske pri mestu Odesa?

Hkrati pa je ukrajinska vojska opozorila na možnost ruskega desanta na obali Črnega morja v bližini Odese. Po izjavi regionalnega vojaškega poveljstva območje vse pogosteje preletavajo ruski izvidniški droni, ruska mornarica pa je še naprej močno prisotna ob delu obale, ki ga nadzoruje Ukrajina. Prebivalci so bili pozvani, naj se izogibajo plažam in varovanim območjem na obali, naj se vzdržijo potovanj z majhnimi čolni in poročajo o sumljivih dejavnostih.

Profimedia

Ogromno število letalskih napadov

Medtem pa je Zelenski sporočil, da je bilo od 24. februarja, ko je Rusija pričela z invazijo na Ukrajino, zabeleženih že 2682 zračnih napadov in dodal, da je vsak tovrsten napad povzročil smrt civilistov in uničenje infrastrukture. Kot primer je izpostavil ukrajinsko zdravstveno infrastrukturo, saj naj bi ruske sile do zdaj uničile ali poškodovale skoraj 400 zdravstvenih ustanov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord