1. 2. 2024, 14:44 | Vir: STA

Bodite previdni! Zaradi stavke v Nemčiji odpovedali več sto poletov (FOTO)

Profimedia

Ste na potovanju? Preverite, katera nemška letališča stavkajo.

Zaradi enodnevne stavke varnostnega osebja na 11 letališčih so v Nemčiji danes odpovedali več sto letov. Sindikat Verdi, ki zastopa stavkajoče, zahteva zvišanje plač za približno 25.000 zaposlenih v zasebnih varnostnih družbah, kar te zavračajo kot finančno prevelik zalogaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia

Stavka vpliva na letališča v mestih Frankfurt, Hamburg, Bremen, Berlin, Leipzig, Düsseldorf, Köln, Hannover, Stuttgart, Erfurt in Dresden. Na ostalih po navedbah dpa ni posebnosti.

Profimedia

Na frankfurtskem letališču, najbolj prometnem v Nemčiji, so odpovedali približno 310 poletov od skupno 1120 načrtovanih. Na berlinskem so denimo odpovedali vse odhode in večino prihodov, na kölnskem, kjer se je stavka začela že v sredo zvečer, pa ves letalski promet.

Profimedia

Sindikat Verdi zahteva zvišanje urne postavke varnostnega osebja na letališčih, ki je večinoma zaposleno pri zasebnih družbah, za 2,80 evra na uro. Njihovi delodajalci vztrajajo, da bi bil to prevelik finančni zalogaj, saj bi letno stal dodatnih 250 milijonov evrov. Pogajanja naj bi se nadaljevala v torek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol