18. 5. 2022, 13:04 | Vir: STA

V Belorusiji pred smrtno kaznijo ni varen več nihče

Profimedia
Aleksander Lukašenko (foto: Profimedia)

Aleksander Lukašenko

Belorusija, sicer tesna zaveznica Rusije, je edina država v Evropi, ki kljub pozivom k moratoriju še naprej izvaja usmrtitve. 

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je podpisal zakon o možnosti smrtne kazni za poskus terorističnega dejanja, je poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti, ki se sklicuje na spletni vladni portal za pravne informacije. Zakon naj bi začel veljati deset dni po objavi.

Profimedia
Popisovanje protestnikov proti Ruski vojaški bazi v Minsku, 2015

Popisovanje protestnikov proti Ruski vojaški bazi v Minsku, 2015

Po poročanju agencije Interfax besedilo uredbe navaja, da nobena "priprava ali poskus" kaznivega dejanja ni kaznovan s smrtjo, razen tistih, ki so označeni kot "teroristi".

Belorusija, sicer tesna zaveznica Rusije, je edina država v Evropi, ki kljub pozivom k moratoriju še naprej izvaja usmrtitve.

Sodišče v mestu Grodno na zahodu Belorusije je začelo obravnavo za zaprtimi vrati v primeru proti dvanajstim aktivistom, obtoženim "pripravljanja terorističnih dejanj", je sporočila beloruska skupina za človekove pravice Pomlad (Vjasna).

Med njimi je veteran Nikolaj Avtuhovič, ki je že odslužil več kot sedemletno zaporno kazen. 59-letni Avtuhovič se sooča še z vrsto drugih obtožb, med drugim tudi z izdajo.

Obtožbe aktivistov

Aktivisti so obtoženi, da so oktobra 2020 zažgali hišo in avtomobil policista, en mesec kasneje pa naj bi zažgali avtomobil drugega policista. Do tega naj bi prišlo po protestih, ki so izbruhnili v državi zaradi ponovne izvolitve Lukašenka za predsednika za njegov šesti zaporedni mandat.

Opozicija zmagi Lukašenka na volitvah avgusta 2020 oporeka in verjame, da je Svetlana Tihanovska, ki sedaj vodi belorusko opozicijo iz izgnanstva, prava zmagovalka volitev.

Profimedia

Beloruski tožilci so marca lani Tihanovsko obtožili "pripravljanja terorističnih dejanj kot del organizirane skupine", je poročala beloruska državna tiskovna agencija Belta. Od Litve, kamor se je Tihanovska zatekla, so zahtevali njeno izročitev zaradi, kot so navedli, "kazenskega pregona zaradi zločinov zoper vladajoči red, javno varnost in državo".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.