18. 5. 2022, 16:49 | Vir: STA

Bodo Rusi po Ukrajini zdaj streljali še z laserji?

Profimedia/fotomontaža

Po besedah ruskih oblasti so prototipi že v uporabi, novost pa počasi že uvajajo v svoje oborožene sile. Za kako nevarno orožje gre?

Ruske oblasti so sporočile, da bodo vojaške sile v kratkem opremile z zmogljivimi laserji za sestrelitev brezpilotnih in lahkih letal. Tovrstni laserji naj bi postopoma nadomestili raketne sisteme za zračno obrambo.

Profimedia

Množična proizvodnja laserjev

"Naši fiziki so razvili močnejše laserske sisteme, ki omogočajo sežiganje različnih tarč, in jih pripravljajo za množično proizvodnjo," je dejal namestnik predsednika ruske vlade Jurij Borisov.

Profimedia

Novo lasersko orožje naj bi imelo domet petih kilometrov. Med testiranji so z laserjem v manj kot petih sekundah sežgali brezpilotni letalnik.

"Sedaj jih počasi uvajajo v oborožene sile, prve prototipe pa že uporabljajo", je še dodal Borisov. Informacij ruskih oblasti zaenkrat še ni bilo mogoče preveriti.

Laser naj bi postopoma nadomestil raketne sisteme za zračno obrambo, ki so bistveno dražji.

Borisov je pohvalil tudi že obstoječe rusko lasersko orožje Peresvet z dosegom 1500 kilometrov, ki sicer ne more sestreliti brezpilotnih letal, lahko pa "oslepi" in tako onesposobi sovražnikove satelitske in izvidniške sisteme.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ