R. K. | 19. 6. 2023, 09:31 | Vir: STA

Bodo v evropski državi res pobili 200.000 krav, da bi dosegli svoje podnebne cilje?

Profimedia

O tej možnosti govori interni zapis kmetijskega ministrstva.

Na Irskem razmišljajo o možnosti zakola približno 200.000 govedi v naslednjih treh letih, da bi dosegli svoje podnebne cilje v boju proti globalnemu segrevanju, izhaja iz internega dopisa tamkajšnjega ministrstva za kmetijstvo. Irski kmetje pričakujejo, da bo takšen program prostovoljen.

Profimedia

Tak program je lahko le prostovoljen

Predsednik irskega združenja dobaviteljev mleka Pat McCormack je povedal, da so trenutno načrtovani pogovori med pridelovalci mleka in predstavniki vlade. Kot je ocenil, bo morala irska vlada pokazati zavezanost in predstaviti proračun za financiranje programa zakola. Poleg tega bi bil lahko tak program le prostovoljen, je poudaril.

Irska vlada bo kmetom ponudila prostovoljne, finančno privlačne možnosti, so ob tem zagotovili na kmetijskem ministrstvu.

Profimedia

Podnebnih ciljev najbrž ne bodo dosegli

Irska agencija za varstvo okolja je nedavno objavila, da država verjetno ne bo dosegla svojih podnebnih ciljev. Eden od teh ciljev navaja, da bi se morali izpusti iz kmetijskega sektorja do leta 2030 zmanjšati za med štiri in 20 odstotki. Na splošno si Irska prizadeva zmanjšati izpuste za 30 odstotkov v primerjavi z ravnmi iz leta 2005.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol