31. 5. 2022, 06:46 | Vir: STA

Bodo za obnovo Ukrajine poskrbeli ruski bogataši?

Profimedia

Voditelji držav članic EU so v Bruslju podprli makrofinančno pomoč Ukrajini. Govorili pa so tudi o posebni možnosti financiranja s strani ruskih bogatašev. 

Voditelji držav članic EU so na vrhu v Bruslju podprli makrofinančno pomoč Ukrajini v višini do devet milijard evrov. Komisija bo sicer predlog glede te pomoči še predstavila. Predsedniki vlad in držav članic pa so podprli tudi idejo za vzpostavitev platforme za obnovo Ukrajine.

Podpora Ukrajini

"Evropska unija bo skupaj s partnerji v skupini G7 še naprej podpirala ukrajinsko vlado pri njenih likvidnostnih potrebah," so voditelji zapisali v sklepih vrha o pomoči Ukrajini.

Unija je po njihovih besedah pripravljena Ukrajini zagotoviti makrofinančno pomoč v višini do devet milijard evrov v letošnjem letu. Voditelji so zato pozvali k proučitvi predloga za to pomoč, takoj ko ga bo Evropska komisija predstavila.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci po prvem dnevu zasedanja povedala, da bodo na tem predlogu delali v prihodnjem tednu.

Zamrzjeno rusko premoženje za obnovo Ukrajine?

Po njenih besedah so na vrhu govorili tudi o obnovi Ukrajine. Voditelji so se zavzeli za proučitev vzpostavitve platforme, v okviru katere bi zbrali vse mednarodne pobude za spodbujanje naložb. Vendar pa te zahtevajo tudi reforme na različnih področjih, od neodvisnosti sodstva do boja proti korupciji, je poudarila predsednica komisije.

Vrh je v sklepih Svet EU, v katerem sodelujejo države članice, pozval še k proučitvi predlogov Evropske komisije na področju zaplembe premoženja v primeru kršenja sankcij EU. Voditelji so podprli proučitev možnosti, da bi zamrznjeno rusko premoženje uporabili za obnovo Ukrajine. Dodali so, da ostajajo zavezani tudi nadaljnji vojaški podpori Ukrajini.

Zapisali pa so še, da pozorno spremljajo vpliv ruske vojne proti Ukrajini na njene sosede in države Zahodnega Balkana. Poudarili so potrebo, da se Moldaviji zagotovi vso potrebno podporo pri soočanju z energetsko in gospodarsko krizo ter migracijskim pritiskom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol