31. 5. 2022, 14:02 | Vir: STA

Bolgari iz hotelov nagnali Ukrajince: "Ne moremo si več tega privoščiti."

Slika je simbolična.

Profimedia

Mnogi begunci so doslej zavračali selitev iz hotelov v počitniške hiše v državni lasti v notranjost države, saj se bojijo, da v ponekod oddaljenih počitniških krajih morda ni na voljo zdravstvene oskrbe ali trgovin.

Bolgarske oblasti nameravajo begunce iz Ukrajine, ki so bili doslej nastanjeni v hotelih ob Črnem morju, pred začetkom turistične sezone premestiti v sprejemne centre. Bolgarija si ne more več privoščiti, da bi gostila ukrajinske državljane v hotelih na obali, je v video sporočilu v ponedeljek dejala podpredsednica vlade Kalina Konstantinova.

Oskrba 110.000 beguncev

Bolgarija po besedah Konstantinove že tri mesece zagotavlja dnevno oskrbo za več kot 110.000 ljudi, vendar si ne more več privoščiti nastanitve ukrajinskih državljanov "v hotelih v prvi vrsti na obali", poročajo bolgarski mediji.

Oblasti so že na začetku napovedale, da gre za začasen ukrep, s katerim naj bi beguncem, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, pomagali, da se postavijo na noge, je še dejala.

Preselitev beguncev, ki so v Bolgariji našli zatočišče pred vojno v Ukrajini, naj bi se začela v prihodnjih dneh. Turistična sezona na Črnem morju se začne v prvi polovici junija.

Bojijo se, da ni na voljo zdravstvene oskrbe

Mnogi begunci so doslej zavračali selitev iz hotelov v počitniške hiše v državni lasti v notranjost države. Mnogi se bojijo, da v ponekod oddaljenih počitniških krajih morda ni na voljo zdravstvene oskrbe ali trgovin. Po poročanju bolgarskih medijev je to možnost doslej izkoristilo le 500 beguncev.

Bolgarija je predvsem tranzitna država za begunce iz Ukrajine, ki potujejo večinoma naprej v srednjo Evropo. Od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja je v državo vstopilo skoraj 300.000 ljudi. Po zadnjih uradnih podatkih je v Bolgariji 90.365 ukrajinskih beguncev. Nastanjeni so v hotelih, pa tudi zasebno pri prijateljih, sorodnikih ali prostovoljcih.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ