9. 8. 2022, 14:22

Hrvati NORIJO: bomo zaradi "paradajz-turistov" zdaj vsi plačevali vstopnino za plažo?

Profimedia/fotomontaža

"Razmišljamo o postavitvi zapornice in zaračunavanju vstopa na plažo," so medijem povedali prebivalci. Zakaj pozivajo oblasti k ukrepanju?

Z odprtjem novega mosta na Pelješac se v vasico Žuljana, ki ima tudi eno od najlepših plaž na Jadranu, zgrinjajo množice obiskovalcev. A to niso turisti, ki bi si jih tam želeli oziroma turisti, ki bi pri njih tudi kaj zapravili.

V glavnem gre za "paradjz-turiste", kot jih kličejo pri sosedih.

Plaža Žuljana

Kdo so to?

Ge za trend, ki ga na Jadranski obali zelo dobro poznajo in se ga tudi zelo otepajo. Tako imenovani "paradjz-turisti" so znani po tem, da se založijo s hrano, da bi na dopustu čim manj porabili za nakupovanje živil.

Običajno gre za celotno družino, ki na plaži preživi ves dan in tam tudi obeduje - iz svojih vrečk, nahrbtnikov in košar.

Kot pravijo jezni vaščani v Žuljani, je most na Pelješac tovrstnim turistom omogočil lažji prihod tudi k njim. Vendar njihova infrastruktura tega ne vzdrži, vas in plaža pa pokata po šivih. Zato razmišljajo, da bi na vhod postavili zapornico in začeli zaračunavati vstopnino (100 kun, kar je približno 13 evrov).

Odkar so odprli most, ki jih povezuje s kopnim, je potrpljenje domačinov popustilo.

Nič več "skriti biser"

Nekateri menijo, da bi bilo denar od vstopnine najbolje vložiti v postavitev tušev na osrednji plaži v bližini pristanišča. Plaža, ki je do sedaj slovela kot "skriti biser" in mirna destinacija za družinski turizem, z ravno pravšnjim številom turistov in s številnimi rednimi gosti, se je enostavno spremenila čez noč, piše Večernji list.

"O naši vasi nikar ne pišite lepo, da ne bo prišel še kdo. Že zdaj je nevzdržno," so novinarje prosili domačini, "infrastruktura tega ne prenese, pa tudi mi imamo dovolj. Ljudje kradejo sadje, parkirajo pod oljkami in po dvoriščih," so še povedali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord