P.M. | 27. 7. 2022, 16:28

Dobri sosedski odnosi? Hrvati so pozabili na našega arhitekta, ki je ustvaril zgodovinski dosežek

Marjan Pipenbaher, projektant in arhitekt mostu

PIXSELL/Bobo

Slavnostno odprtje mogočnega mostu na Pelješac, kjer se je zbral celoten hrvaški politični vrh, se je na začudenje mnogih odvilo brez glavnega in zaslužnega akterja.

Le kdo še ne ve, da je največji infrastrukturni projekt Hrvaške, financiran iz evropskih skladov, projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher. V njegovo zasnovo je vtkal celo desetletje svojega dela, medtem ko so ga začeli graditi 30. julija 2018.

Most na Pelješac je med petimi konstrukcijsko najzahtevnejšimi in najlepšimi v Evropi.

Most na Pelješac je med petimi konstrukcijsko najzahtevnejšimi in najlepšimi v Evropi.

Profimedia

Same pohvale, a kje je arhitekt?

Odprtje mostu so na Hrvaškem zaznamovala številna slavja na obeh straneh edinstvenega mostu, ki zagotavlja cestno povezavo skrajnega juga Hrvaške s preostalim delom države.

Uradnega večernega odprtja v kraju Komarna na kopenski strani se je udeležil celoten hrvaški politični vrh. Evropsko komisijo je zastopala podpredsednica Dubravka Šuica, prek videopovezave se je oglasil kitajski premier Li Keqiang (gradbena dela je namreč izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation).

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob tem dejal, da gre za "projekt generacije in projekt ponosa ter neznanski podvig". Medtem je hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković dejal, da gre za enega od najlepših mostov v Evropi.

A vendarle, nekateri ob vsem veselju, navdušenju in pompoznosti niso mogli prezreti dejstva, da na uradnem slavju ni bilo zaslediti Pipenbaherja, ki je odigral ključno vlogo pri razvoju veličastne stvaritve. 

Se ga namenoma niso spomnili?

"Ne glede na njegove neznanske zasluge, slovenskega inženirja ni bilo zaslediti na slovesnem odprtju Pelješkega mostu," so v odzivu na slavnostno dogajanje zapisali pri hrvaškem spletnem portalu Start News.

"Od politikov smo lahko slišali plaz čustev, od slovenskega genija pa žal niti besede," so bili neposredni pri Start News.

"Od politikov smo lahko slišali plaz čustev, od slovenskega genija pa žal niti besede," so bili neposredni pri Start News.

PIXSELL/Bobo

O odsotnosti slovenskega projektanta so zapisali:

"Hrvaška televizija (HRT) se je med svojim prenosom izognila omembi genialnega Slovenca, medtem ko je režiser uradne slovesnosti Krešimir Dolenčić v prvo vrsto postavil politike, ob tem pa popolnoma pozabil na idejnega snovalca mostu."

Navedli so še, da so režiserji Pipenbaherja "enostavno odstranili s prizorišča in ga skrili".

Zakaj bi to storili?

Tudi ob to vprašanje se obregne hrvaški spletni portal, saj se jim zdi "neverjetno, kako enostavno je izkriviti zasluge."

Piperbahova prisotnost bi po njihovem mnenju lahko bila opomnik, da nihče na Hrvaškem ni bil tako dober in sposoben ustvariti takšne mojstrovine.

Po poročanju portala je imel Pipenbaher govor v dubrovniški palači Sponza, prejel pa je tudi priznanje Društva hrvaško-slovenskega prijateljstva. Zrecitiral naj bi tudi svojo "Pesem o Mostu", ki pa, kot zaključi hrvaški medij, v neposrednem prenosu na HRT ni nikogar zanimala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord