P.M. | 6. 10. 2022, 12:37

Britanci v pričakovanju kronanja Karla III.: znano, kdaj se bo to zgodilo

Twitter/Platinum2022/Profimedia/fotomontaža

V javnost so pricurljale nekatere ključne podrobnosti velikega dogodka, vključno z datumom.

Slab mesec po smrti kraljice Elizabete II. so v javnost že prišle prve informacije o kronanju njenega naslednika kralja Karla III. Novo poglavje angleške monarhije se bo predvidoma odvilo 3. junija prihodnje leto, slavje pa bo veliko skromnejše, kot je bilo tisto leta 1953, ko je bila okronana Elizabeta II. Tudi njeno kronanje se je odvilo junija, vendar dan prej, 2. junija.

Prehod v skromnejše čase

Kot je napovedano, bo tudi kronanje Karla III. potekalo v londonski Westminstrski opatiji, tako kot je bilo Elizabetino. Gre za več let skrbno načrtovano misijo, ki so jo poimenovali Operacija zlata krogla (Operation Golden Orb). Ta bo po informacijah angleških medijev krajša, cenejša in v celotnem obsegu precej manj razkošna, kot je bila kraljičina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Princ Charles, zdaj kralj Karel III., naj bi med leti priprav zaprosil tudi za bolj raznolik dogodek, ki bi predstavljal različne verske in razredne skupnosti Velike Britanije.

Tudi uradno bo zavladal Karel III.

Čeprav je bil princ Charles za kralja Karla III. razglašen že dva dni po mamini smrti, se bo njegovo uradno vladanje začelo šele po kronanju, ki je že tradicionalno izpeljano mesece po smrti preteklega monarha. Kronanje namreč velja za pomemben in vesel dogodek, zato se ga ne sme izvajati v času žalovanja.

Kronanje kraljice Elizabete II. je bilo prvo, ki ga je bilo mogoče spremljati v neposrednem TV prenosu.

Kronanje kraljice Elizabete II. je bilo prvo, ki ga je bilo mogoče spremljati v neposrednem TV prenosu.

Profimedia

Elizabeta II. je na britanski prestol sedla 6. februarja 1952, ko je v 57. letu starosti umrl njen oče, kralj Jurij VI. Takrat je bila 25-letna Elizabeta z možem Filipom na službenem obisku v Keniji in od tam se je v London vrnila kot kraljica. Uradno kronanje je bilo šele 16 mesecev pozneje, 2. junija 1953, po končanem obdobju žalovanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord