J. B. | 30. 9. 2022, 12:14

Kralj Karel III. dobil svoja kovanca, njegov portret buri duhove

Profimedia

Kako v Londonu plačati mleko, kruh, meso in šest pločevink piva? Že kmalu se bo dalo račun v trgovini poravnati tudi s prav posebnim kovancem, posvečenim novemu monarhu Združenega kraljestva. Ste ga že videli?

Več kot 70 let je bil zgolj princ Charles. Tisti, ki je bil poročen z Diano. Tisti, ki je v senci potrpežljivo sedem desetletij čakal na to, kdaj bo zasedel prestol Združenega kraljestva. Danes je kralj Karel III. In danes se vse vrti okrog njega. Tako zelo, da bo lahko v kratkem odšel v trgovino in račun na blagajni poravnal kar s - svojim kovancem! Karel III. seveda zagotovo nikdar ne bo prestopil vhodnih vrat največjega britanskega trgovca Tesca, po svetu pa bo zares lahko hodil s svojim lastnim kovancem v žepu.

Profimedia

V Kraljevi krovnici, ki je že 1100 let odgovorna za portrete kraljeve družine na kovancih, so razkrili portret novega kralja, ki ga bodo uporabili na dveh kovancih: enega za pet funtov, drugega za petdeset penijev. Portret je ustvaril priznani britanski kipar Martin Jennings, ob tem pa je zanimivo, da kralj Karel III. na njem ne nosi krone. Na kovancih, ki so jih izdelali v čast njegovi pokojni mami, kraljici Elizabeti II., je ta nosila krono.

Obrnjen v drugo smer

Prav tako bo monarh na novih kovancih obrnjen v nasprotno smer od njegove predhodnice. Elizabeta II. je gledala v desno, Karel III. bo gledal v levo. Velja pojasniti, da so v Kraljevi kovnici zgolj sledili tradiciji, da je novi monarh na kovancu obrnjen v nasprotno smer kot njegov predhodnik. Tradicija sega v čas vladavine Karla II. (na prestolu je bil med letoma 1660 in 1685). 

Profimedia

"To je najmanjše delo, ki sem ga ustvaril, vendar je ponižno vedeti, da ga bodo ljudje po vsem svetu videli in hranili še stoletja," je pojasnil kipar Jennings, medtem ko naj bi bil kralj Karel III. z njegovim delom zelo zadovoljen.

Novi kovanci bodo zbirateljem na prodaj že naslednji teden, kovanec za 50 penijev pa bo šel v splošno rabo še pred koncem leta. Anne Jessopp, izvršna direktorica Kraljeve kovnice, je ob tem poudarila, da bodo še naprej v obtoku tudi kovanci s podobo preminule kraljice Elizabete II. Ta bo upodobljena tudi na hrbtni strani novega kovanca za pet funtov. Na njej bosta dva kraljičina potreta (eden iz mladih, drugi iz zrelih let) in tudi letnici njenega rojstva in smrti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol