1. 8. 2023, 22:57 | Vir: STA

Brutalen napad na nekdanje dekle: več kot stokrat jo je porezal, ji zlomil nos, pobril lase (in vseeno ostal na prostosti)

Profimedia

Napadena 18-letnica zaradi travme, ki jo je doživela, o dogodku še vedno ne želi govoriti.

V Bolgariji razburja primer nasilja 26-letnika nad 18-letnim nekdanjim dekletom. Sodišče namreč zanj sprva ni odredilo pripora, čeprav je dekletu zlomil nos, zaradi njegovega napada z nožem pa je prejela tudi več kot 400 šivov. Zaradi primera so v ponedeljek v več kot 15 mestih po državi potekali protesti proti nasilju nad ženskami.

Profimedia

Več kot stokrat jo je porezal

V državi, kjer so protesti proti nasilju nad ženskami redki, se je v ponedeljek v prestolnici Sofija zbralo več kot 5000 ljudi, proteste pa so pripravili tudi v več drugih mestih po državi. Na protestih so pozivali k prenovi pravosodja in boljši zaščiti žensk ter nosili napise Niti ena ženska več.

Ljudi je na ulice pognal primer 18-letnice iz mesta Stara Zagora, ki jo je njen 26-letni bivši fant 26. junija porezal več kot stokrat, tako da je dobila 400 šivov, ji zlomil nos ter jo pobril po glavi. Sodišče v mestu je njene poškodbe označilo za lažje in za napadalca ni odredilo pripora.

Po burnem odzivu javnosti mu je nato sodišče odredilo pripor, vendar ne zaradi napada, temveč zaradi groženj s smrtjo preko SMS sporočil. Moški sicer zanika, da bi napadel in poškodoval bivše dekle.

Profimedia

Aktivisti za spremembo zakonodaje

Družina napadenega dekleta pa je za lokalne medije povedala, da dekle še vedno okreva in da zaradi travme o dogodku ne želi govoriti.

Bolgarski sklad za ženske je izpostavil, da tovrstno ravnanje oblasti vsem žrtvam nasilja in zlorab pošilja sporočilo, da bolečina in groza, ki ju doživljajo, morda ne bosta kaznovani.

V letošnjih prvih treh mesecih so po podatkih policije v Bolgariji ubili 18 žensk, za njihove umore pa sumijo moške, ki so jih žrtve poznale. Aktivisti ocenjujejo, da je žrtev še veliko več in si prizadevajo za sprejem zakonov, s katerimi bi bolje zaščitili ženske pred nasilnimi partnerji in bivšimi partnerji.

Profimedia

Evropa junija pristopila k Istanbulski konvenciji

Bolgarski parlament sicer ravno obravnava dopolnila zakona proti družinskemu nasilju, ki bi lahko prinesla nekatere izboljšave pri pregonu nasilja na podlagi spola. Organizacije za zaščito pravic žensk medtem zahtevajo dodatne spremembe, tudi glede nasilja med neporočenimi partnerji.

Bolgarija še ni ratificirala istanbulske konvencije, prve mednarodne pogodbe, ki določa pravno zavezujoče norme za preprečevanje nasilja nad ženskami. Je pa h konvenciji junija pristopila Evropska unija, katere članica je tudi Bolgarija. S tem so nanjo prešle nekatere obveznosti iz konvencije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol