27. 4. 2022, 11:15

Centralna banka opozarja pred največjim cenovnim šokom v zadnjih 50 letih

Profimedia

Hrana in ostale osnovne potrebščine niso več tako dostopne, kot so bile pred začetkom vojne v Ukrajini. 

Vojna v Ukrajini bo povzročila največji ’cenovni’ šok v zadnjih 50 letih, svari Svetovna banka. V novi napovedi opozarjajo, da bi lahko motnje, ki jih je povzročil konflikt v Ukrajini, prispevale k rekordnemu dvigu cen blaga – vse od zemeljskega plina, pšenice in bombaža.

Svetovna banka ugotavlja, da bi se lahko cene energije dvignile za več kot 50 odstotkov. Najbolj se bo podražil zemeljski plin v Evropi, cena naj bi se več kot podvojila. Cene naj bi padle prihodnje leto in leta 2024, a bodo tudi takrat ostale za 15 odstotkov višje kot so bile lani. Svetovna banka je opozorila da gre za "največje 23-mesečno zvišanje cen energentov od povišanja cen nafte leta 1973", ko so cene dvignile napetosti na Bližnjem vzhodu, piše BBC. 

Podražitve, podražitve in ... podražitve

Rekordne vrednosti bo dosegla tudi pšenica, katere cena naj bi se po najnovejših napovedih dvignila za 42 odstotkov. 33 odstotkov naj bi se podražil ječmen, 20 odstotkov naj bi narasle cene soje, skoraj 30 odstotkov višje naj bi bile cene olj in kar za 41,8 odstotka naj bi se podražilo piščančje meso, poroča 24ur.com. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec