R.S. | 1. 8. 2022, 20:28 | Vir: STA

"Človeštvo je le en nesporazum oddaljeno od jedrskega uničenja."

Profimedia

Da bi se razmere lahko zaostrile, je prepričan generalni sekretar ZN, Antonio Guterres. Meni, da se svet sooča z jedrsko nevarnostjo, kakršne ni bilo od vrhunca hladne vojne.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob začetku pregledne konference o Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT) v New Yorku opozoril, da lahko že en sam nesporazum sproži jedrsko uničenje.

Po njegovih besedah se svet sooča z "jedrsko nevarnostjo, kakršne ni bilo od vrhunca hladne vojne".

"Danes je človeštvo le en nesporazum, en napačen izračun oddaljeno od jedrskega uničenja," je dejal Guterres ob začetku 10. pregledne konference NPT.

Ob tem je omenil vojno v Ukrajini, pa tudi napetosti na Korejskem polotoku in Bližnjem vzhodu ter izrazil bojazen, da bi se krize "z jedrskim podtonom" lahko zaostrile.

"Doslej smo imeli izjemno srečo. Vendar sreča ni strategija. Prav tako ni zaščita pred geopolitičnimi napetostmi, ki bi prerasle v jedrski spopad," je dodal generalni sekretar ZN in pozval države, naj "usmerijo človeštvo na novo pot v svet brez jedrskega orožja". Kot je dejal, je njegova odprava edino zagotovilo, da to ne bo nikoli uporabljeno.

Guterres je tudi napovedal, da bo ob obletnici atomske bombe, odvržene na Hirošimo, 6. avgusta obiskal to japonsko mesto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol