R. K. | 11. 3. 2023, 07:48 | Vir: STA

Dan, ko se je cel svet postavil na glavo: tri leta pandemije, ki po navedbah strokovnjakov še ni končana

Bobo

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so v boju z virusom doslej razdelili že več kot 13 milijard odmerkov cepiva.

Svetovna zdravstvena organizacija je pred tremi leti razglasila pandemijo covida-19, ki je navkljub odpravam večine omejevalnih ukrepov še vedno ni konec. Od marca 2020 se je glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) z novim koronavirusom potrjeno okužilo približno 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijona.

Pandemija v prehodni fazi

Pandemija covida se nanaša na širjenje nalezljive bolezni, ki jo povzroča virus sars-cov-2. Prve primere slednjega so odkrili na Kitajskem decembra 2019, nakar se je hitro razširil po vsem svetu. WHO je zaradi tega 30. januarja 2020 bolezen, ki so jo poimenovali covid-19, najprej razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju, 11. marca je sledila razglasitev pandemije.

Xinhua/STA

Po triletnem obdobju, ki so ga zlasti v prvih dveh letih zaznamovali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, WHO poudarja, da pandemije še ni konec - bila naj bi v prehodni fazi - in ohranja s tem povezane izredne razmere.

Milijarde odmerkov cepiva

WHO še vedno opozarja na pomen cepljenja in premalo ustrezno cepljenih, češ da bo novi koronavirus, ki se pojavlja v vedno novih različicah in podrazličicah, v bližnji prihodnosti zagotovo ostal patogen pri ljudeh in živalih.

Xinhua/STA

Doslej je bilo po podatkih organizacije razdeljenih več kot 13 milijard odmerkov cepiva. WHO ob tem države poziva, naj pripravijo dolgoročne akcijske načrte za preprečevanje, spremljanje in obvladovanje okužb ter ostanejo pozorne tudi po morebitni odpravi izrednih razmer.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.