K. Ž. | 5. 4. 2024, 10:00

Kaj se je dogajalo tistega usodnega dne, ko je izginila mala Danka? Policija razkrila natančno kronologijo

Nova RS

Krut in brezsrčen umor še ne dveletne Danke Ilić še naprej odmeva v Srbiji in po Evropi. Po prijetju dveh osumljencev pa na plano prihaja natančna kronologija dogodkov.

Srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je na novinarski konferenci predstavil podrobno kronologijo umora Danke Ilić. Obelodanil je dogajanje, ki je potekalo manj kot eno uro, od prihoda Dankine mame Ivane s hčerko in sinom na Banjsko polje do prihoda prve policijske patrulje tistega usodnega torka, 26. marca, malo pred 14. uro.

Ključna luknja v kronologiji je bil čas med 13.30 in 14.00, saj se najprej ni vedelo, kaj točno se je dogajalo od Dankinega izginotja do prihoda prve policijske patrulje na Banjsko polje, poroča Blic.

Minister Gašić je sporočil, da je Ivana Ilić z otrokoma na Banjsko polje prispela ob 13.10. Pripeljali so se z družinskim avtomobilom znamke Ford. Otroka sta se igrala na dvorišču družinske hiše, Ivana pa ju je fotografirala. Zadnjo fotografijo otrok je možu Milošu Iliću poslala ob 13.22. Dankin stric Stefan Dragomirović je v izjavi za Blic v nedeljo popoldne dejal, da je njegova sestra omenjeno fotografijo posnela točno ob 13.20.

Pronadjime.mup.gov.rs

Prihod morilcev na Banjsko polje

Kot je dejal eden od osumljencev, sta bila delavca tisti torek na terenu na Banjskem polju. Tam naj bi pregledala jašek na Ozrenski ulici, tja pa sta prispela ob 13.20.

Izginotje deklice

Ko je poslala fotografijo možu, je Dankina mama nekaj po 13.22 odšla v avto po vodo, ker je bil sin žejen. Ko se je vrnila, Danke ni bilo več. Dankin stric je takrat novinarjem dejal, da Dankina mama ni takoj sprožila panike, saj je verjela, da je Danka v bližini in jo bo sama našla.

Ker njeno iskanje ni obrodilo sadov, je Ivana Ilić ob 13.41 poklicala moža, štiri minute pozneje pa policijo.

Krut umor Danke

Minister Gašić je še izjavil, da je Danka med "13.45 in 13.52 zapustila dvorišče in hodila po cesti", kar sta potrdila tudi dva očividca. Srbsko notranje ministrstvo (MUP) je včeraj objavilo prvo fotografijo fiat pande, s katero naj bi osumljenca zbila Danko. Na dan izginotja je bila ob 13.35 tudi posneta fotografija, na kateri je viden avtomobil osumljencev na Ulici Radomira Putnika. Čas nastanka fotografije sovpada z informacijo, da je Dankina mama okoli 13.50, ko je iskala hčer, zagledala bel avto, ob njem pa moškega. Med preiskavo se je izkazalo, da gre za fiat pando, v katerem sta bila oba osumljenca S. J. in D. D.

MPU/Posnetek zaslona

"Vozilo, v katerem sta bila osumljenca, je bilo tam parkirano dve minuti in pol, saj naj bi, na podlagi izjav, osumljenca potrebovala stranišče. Ko sta speljala, sta približno 30 do 40 metrov naprej od postanka zbila deklico. Avto je vozil osumljeni D. D., S. J., ki je bil sopotnik, pa je izstopil iz vozila, odprl vrata in truplo deklice, ki je bila v nezavesti, položil v prtljažnik čez orodje," je še povedal Gašić.

Dankin oče prispel na Banjsko polje in ustavil morilca

Miloš Ilić je okoli 13.55 prispel na kraj hčerinega izginotja. Že ob 13.57 je ustavil fiat pando, v katerem sta bila Janković in Dragojević. Vprašal ju je, ali sta videla Danko, onadva pa sta se mu zlagala, da ne, čeprav sta jo v tistem trenutku nezavestno skrivala v prtljažniku.

Prva policijska patrulja je na Banjsko polje prispela ob 13.59 in začela uradno policijsko preiskavo, vendar je bilo že prepozno.

Osumljena sta se namreč okoli 14. ure s fiatom pando odpravila po Starobanjski cesti in kmalu prispela do divjega odlagališča, kjer sta ob desni strani ceste odvrgla truplo Danke Ilić. Na deponiji sta ostala minuto in 40 sekund, nato pa sta se vrnila v podjetje, še poroča Blic.

ilip Krainčanić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/osebni arhiv

Še posebej šokantno je zagotovo dejstvo, da se je Janković pozneje istega dne pridružil iskalni akciji za pogrešano deklico, čeprav je bil sam udeležen pri njenem umoru. Dekličinega trupla oblasti sicer še niso našle. Osumljenca sta namreč policiji povedala, da sta dva dneva po umoru truplo izkopala in ga zakopala na drugo mesto.