7. 12. 2023, 21:40 | Vir: STA

Parlament sprejel zakon, ki prepoveduje sežiganje korana

Profimedia

Danski parlament je danes sprejel zakon, ki kriminalizira neprimerno ravnanje z verskimi besedili. S tem so prepovedali sežiganje Korana, potem ko so tovrstna sežiganja poleti sprožila proteste v muslimanskih državah.

Zakon prepoveduje neustrezno obravnavanje spisov, ki imajo verski pomen za priznano versko skupnost. Sprejet je bil s 94 glasovi za in 77 proti. V praksi bo prepovedano sežiganje, trganje ali kakršnokoli drugo uničevanje verskih besedil v javnosti ali v javno objavljenih posnetkih. Kršiteljem grozi globa in do dve leti zapora.

Raztrgan Koran.

Raztrgan Koran.

Profimedia

Po več primerih sežiganja korana sta bili Danska in sosednja Švedska tarča zgražanja in protestov v številnih muslimanskih državah. Skoraj tisoč protestnikov je poleti skušalo vdreti na območje danskega veleposlaništvo v Bagdadu. Zaradi povišane grožnje javni varnosti sta skandinavski državi začasno okrepili nadzor na mejah.

Od 21. julija do 24. oktobra so na Danskem zabeležili 483 primerov sežiganja knjig ali zastav, je razvidno iz podatkov policije.

Sprejetje zakona so na Danskem napovedali že konec avgusta, a so ga večkrat dopolnili, saj da je osnutek preveč omejeval svobodo izražanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol