13. 11. 2023, 12:07 | Vir: STA

Politične rošade: Bravermanova odletela, nov zunanji minister bo nekdanji premier

Profimedia

Britanski premier Rishi Sunak je v okviru obsežnejšega preoblikovanja vlade za novega zunanjega ministra imenoval nekdanjega premierja Davida Camerona, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cameron je bil britanski premier med letoma 2010 in 2016, s položaja pa je odstopil po referendumu o brexitu. Britanske konservativce je vodil med letoma 2005 to 2016.

V politiko se vrača kot novi britanski zunanji minister. Nasledil bo dosedanjega vodjo britanske diplomacije Jamesa Cleverlyja, ki bo zamenjal notranjo ministrico Suello Braverman. Slednjo je Sunak danes razrešil s položaja, med drugim po poročanju medijev zaradi njenih kritik policije.

Profimedia

"Čeprav zadnjih sedem let nisem bil na političnem parketu, upam, da bom s svojimi izkušnjami - enajst let sem bil vodja konservativcev in šest let predsednik vlade - pomagal predsedniku vlade," je v prvem odzivu na imenovanje poudaril Cameron, ki je bil danes pri premierju Sunaku. Dodal je, da je premier močan in sposoben voditelj, čeprav se z nekaterimi njegovimi odločitvami morda ne strinja, poroča britanski BBC.

Dosedanji zunanji minister Cleverly, ki prevzema notranjepolitični resor, pa je kot cilj na novem položaju izpostavil varnost ljudi v državi.

Sunak sicer po navedbah britanskih konservativcev izvaja obsežnejše preoblikovanje vlade pred splošnimi volitvami prihodnje leto, o vseh spremembah pa naj bi javnost obvestil še danes. Glede na napovedi se konservativcem, ki v javnomnenjskih anketah zaostajajo za opozicijskimi laburisti, na prihodnjih volitvah obeta poraz.

Po poročanju BBC je sicer ob vseh kadrovskih menjavah v britanski vladi že potrjeno tudi, da bo Jeremy Hunt ostal finančni minister.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk