R. K. | 29. 6. 2023, 11:04

VIDEO: Zgodba, ki vas bo ganila do solz: 11-letna deklica vsak dan prodajala krofe, da bi pomagala hudo bolnemu očetu

Profimedia/Twitter/Filip Baloš/fotomontaža

Čeprav je prvi dan prodala le malo sladkih pekovskih izdelkov, se je glas hitro razširil in pred njeno stojnico se je kmalu trlo na stotine ljudi.

11-letna srbska deklica Nina Ninković, ki v domačem naselju Adice vsak dan med 17. in 19. uro po simbolični ceni 100 dinarjev, kar je približno 0,85 centa, prodaja krofe, da bi pomagala bolnemu očetu, je s svojo gesto vzbudila veliko pozornosti tamkajšnjih medijev in prebivalstva. Nina zbira denar, da bi njen oče lahko odpotoval na zdravljenje v Moskvo, pri tem pa ji pomagajo prebivalci z vseh koncev države.

Na krofe čakalo na stotine ljudi

Čeprav je Nina prvi dan prodala le sedem krofov, ni obupala. Z vztrajnostjo je naslednje dni privabila na stotine ljudi. Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki, ki prikazujejo dolgo vrsto ljudi, kako potrpežljivo čakajo, da pridejo na vrsto za nakup sladkih krofov in s tem pomagajo dekličinemu očetu.

Oglasil se je tudi srbski finančni minister Siniša Mali, ki je za tamkajšnje medije povedal, da bo Nini in njeni družini pomagala država, obrnil se je tudi na zdravstveno ministrico Danico Grujičič, da bi skupaj našli najboljšo rešitev za Nininega očeta, piše Telegraf.

Siniša Mali

Siniša Mali

Profimedia

Z ljudmi v Rusiji so že v stiku

Ninina mama Nataša Ninković je pojasnila, da se dekličin oče zdravi že od leta 2016, a je njegovo stanje vse slabše. Zahvalila se je ministrom in zdravnikom, ki so zanje veliko naredili, in dejala, da se je njihovo finančno stanje precej izboljšalo, saj jim je že uspelo zbrati denar za pot. "Moram reči, da smo zbrali denar in gremo v Moskvo, vozovnica do tja stane 1000 evrov, glede drugih stroškov pa bomo videli. Za zdaj imamo dovolj denarja," je povedala za omenjeni medij.

Poti v Rusijo se ne bojijo in so že v stiku z ljudmi, ki jim bodo pomagali. Pred odhodom morajo zbrati le še nekaj papirjev. Kot je pojasnila, bodo na družbenih omrežjih sproti objavljali, v kateri bolnišnici so, objavili pa bodo tudi okvirne stroške. "Če bomo potrebovali denar, se lahko obrnemo na vsakogar, če bo denarja preveč, ga bomo delili z drugimi uporabniki fundacije," je Ninkovićeva povedala za Telegraf.

Očetu se je stanje močno poslabšalo

Dekličin oče Zoran Ninković si je že v mladih letih poškodoval oko, leta 2016 pa je zaradi odstopa mrežnice izgubil vid. Zaradi bolezni je postal nezmožen za delo. Imel je več operacij, ki niso bile uspešne, lani pa se mu je stanje močno poslabšalo in mu grozi, da bo oko dokončno izgubil. Zaradi okužb pa se mu slabša tudi stanje na drugem očesu. Prejema različne oblike zdravljenja, kemoterapijo in imunosupresivna zdravila. Do izboljšanja bi mu lahko pomagalo zdravljenje in operacija v tujini, a tega srbsko zdravstveno zavarovanje ne krije.

Finančna sredstva potrebujejo tako za nadaljnjo diagnostiko, preglede, analize, nabavo zdravil, zdravljenje doma in v tujini ter za potne stroške in bivanje, še piše Telegraf.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord