31. 10. 2022, 17:41 | Vir: STA

Do nadaljnjega v družbi Mikija Miške in ostalih: zaradi covida ostali zaprti v Disneylandu

Profimedia

Neomejena zabava v enem najbolj priljubljenih zabaviščnih parkov na svetu? Na prvi pogled se že res zdi tako. Toda ozadje celotne zgodbe je precej bolj neprijetno.

Zaradi izbruha okužb s covidom-19 so kitajske oblasti odredile zaprtje letovišča Disney Resort v Šanghaju. Gosti, ki so ostali ujeti v njem, bodo letovišče lahko zapustili šele, ko prejmejo negativen rezultat testa na novi koronavirus!

Prav tako bodo morali tisti, ki so letovišče obiskali od četrtka, v treh zaporednih dneh pridobiti tri negativne rezultate testov na novi koronavirus, so sporočile mestne oblasti.

V mestu Zhengzhou, kjer so bili ponekod uvedeni strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužb, pa so konec tedna številni zaposleni pobegnili iz tovarne podjetja Foxconn Technology Group. Zaposleni v tovarni, ki je eden najpomembnejših proizvodnih obratov za telefone iphone, zaradi omejitev niso smeli zapustiti prostorov, a so vseeno morali nadaljevati z delom.

Zapore meja in dolge karantene

Delavci so poročali o izredno slabih razmerah in se pritoževali nad nezadostno oskrbo s hrano. Mestna uprava pa je pozneje sporočila, da je podjetje Foxconn obljubilo izboljšanje življenjskih in delovnih razmer za vse delavce, ki so želeli ostati. Za ostale pa bo uredilo prevoz domov. Kitajska je zadnje večje gospodarstvo, ki je zavezano strategiji ničelne tolerance do covida-19. V luči te strategije si oblasti prizadevajo za stroge zapore meja, dolge karantene, množično testiranje in hitre, ciljno usmerjene prepovedi gibanja.

Ker pa se virus v zadnjih mesecih hitro spreminja in ga ni mogoče kar tako ustaviti, so mnogi nezadovoljni, prihaja tudi do sicer redkih protestov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.