R.S. | 22. 6. 2023, 17:04

Ni vsak bankomat na Hrvaškem brezplačen: kako se izogniti dodatnim stroškom?

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Za vas smo pripravili koristne nasvete, s katerimi boste preprečili slabo voljo. 

Hrvaška je prevzela skupno valuto evro, vendar je težav z dvigi več in ne manj. V teoriji je potrošnik zaščiten pred višjimi nadomestili, a v praksi so stvari drugačne. Dodatna nadomestila namreč zaračunavajo lastniki bankomatov in ne banka, ki je izdala plačilno kartico. 

Znotraj EU vam vaša banka za dvige na bankomatih namreč ne sme zaračunati višjega nadomestila, kot če bi denar dvignili na bankomatu v svoji državi, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije

Svoji banki tako v navedenih primerih res plačate enako nadomestilo kot doma, a svoj lonček pristavi še banka ali drugi lastniki bankomatov, ki za dvige zaračunajo od nekaj evrov pa tudi do deset evrov ali več. Provizija je običajno vezana na posamezen dvig in ni odvisna od višine zneska. Tako lahko za dvig desetih evrov plačate dodatnih deset evrov provizije. 

STA

O dodatnih stroških morate biti na ekranu bankomata pred dvigom obveščeni in ga lahko prekinete. In poiščete drug bankomat, ki provizije ne zaračunava. A po informacijah ZPS večina hrvaških bank provizije zaračunava in se jim je zato težko izogniti – še posebej v bolj odročnih krajih, kjer je manj ponudnikov bankomatov. Provizije po poročanju medijev ne zaračunava Istarska kreditna banka.

Koristni nasveti

  • Na dopust na Hrvaško vzemite tudi gotovino (menjava ni več potrebna);
  • Plačujte s karticami, kjer je to mogoče;
  • Izgnite se bankomatom, ki zaračunavajo dodatne provizije, na katere morate biti predhodno opozorjeni;
  • Izven evro območja bodite pozorni tudi na menjalne tečaje – vedno izberite dvig/plačilo brez konverzije oziroma v lokalni valuti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol