23. 10. 2023, 18:30 | Vir: STA

Trump ujet na laži: sprva se je hvalil z odvetnico, zdaj trdi, da je nikoli ni najel

Profimedia

Donald Trump je večkrat dokazal, da ni mož besede. Tako zdaj trdi, da Sidney Powell ni bila nikoli del njegove odvetniške ekipe, a njegova pričevanja izpred treh let govorijo drugačno zgodbo.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo zanikal, da bi bila pravnica Sidney Powell, ki je prejšnji teden v Atlanti priznala krivdo za spodnašanje izida predsedniških volitev leta 2020, njegova odvetnica. Ravno danes bi se moral sicer začeti proces proti Powell, če ta ne bi priznala krivde.

Trump je v nedeljo na svojem družbenem omrežju Truth Social objavil, da Powell nikoli ni bila njegova odvetnica.

Sredi novembra 2020 je sicer ponosno sporočil, da se je Powell pridružila njegovi "resnično veliki odvetniški ekipi". Na to ga je med drugim sedaj spomnila televizija ABC.

Danes bi se moralo sicer začeti sojenje v zvezi s poskusom sprevračanja volitev v zvezni državi Georgia. Tožilka okrožja Fulton Fani Willis je vložila obtožnice proti 19 osebam, na čelu s Trumpom, ki so po volitvah 2020 skušali razveljaviti njegov volilni poraz v Georgii proti demokratu Joeju Bidnu za skoraj 12.000 glasov. Willis je nameravala danes začeti s sodnima procesoma proti Sidney Powell in odvetniku Kennethu Chesborou, vendar sta prejšnji teden oba priznala krivdo.

Najprej Powell, nato pa še Chesboro, ki je sodeloval v zaroti lažnih elektorjev za potrditev Trumpove zmage v Georgii. Willis namerava tako iti naprej po seznamu obtožencev do Trumpa, ki pa naj bi mu v tej zadevi začeli soditi šele prihodnje leto, poročajo ameriški mediji. Krivdo je pred mesecem dni sicer priznal še en udeleženec v zaroti.

Sidney Powell je bila skupaj z Rudyjem Giulianijem javna podoba Trumpovih prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev, saj sta vlagala številne neuspešne tožbe in nastopala v medijih. Powell je med drugim znana po trditvi, da je volilne stroje v ZDA za Bidna priredil pokojni predsednik Venezuele Hugo Chavez.

Prejšnji teden pa je tožilcem Georgie priznala, da je bilo vse skupaj laž. Privolila je tudi v pričanje proti Trumpu in ostalim ter sprejela šest let pogojne kazni, 8700 dolarjev kazni ter odškodnin in javno opravičilo volivcem Georgie.

Tik pred začetkom izbire porote je krivdo v petek priznal tudi Chesboro, ki je sprejel pet let pogojne kazni in 5000 dolarjev denarne ter privolil v pričanje proti drugim, poroča televizija NBC.

Trump je po volitvah novembra 2020 pritiskal na državne uradnike Georgie, da mu spremenijo poraz v zmago s tem, da nekje najdejo manjkajoče glasove. Tožilci imajo posnetek njegovega telefonskega pogovora z državnim sekretarjem Bradom Raffenspergerjem, kjer je Trump namigoval, da bodo tisti, ki ne izpolnijo dolžnosti šli v zapor. Raffensperger ga je zavrnil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol