16. 1. 2024, 07:36 | Vir: STA

Trump v Iowi razglašen za zmagovalca, še preden so prešteli glasove (brez težav premagal Haleyjevo in DeSantisa)

Donald Trump po zmagi v Iowi.

Profimedia

Glavne ameriške televizijske mreže so nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa sinoči kmalu po koncu strankarskih zborovanj republikanskih volivcev v Iowi razglasile za zanesljivega zmagovalca prve letošnje tekme za republikansko predsedniško nominacijo.

Trump je bil razglašen za zmagovalca, še preden so prešteli pet odstotkov glasov strankarskih zborovanj, televizijski komentatorji pa so potem le še ugibali, s kako veliko prednostjo bo na koncu zmagal pred preostalimi kandidati.

V boju za drugo mesto sta ostala guverner Floride Ron DeSantis in nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki so jima projekcije televizijskih mrež napovedovale po okrog 20 odstotkov glasov ob Trumpovih več kot 50 odstotkih. Kot kaže, se bo v Iowi vse izteklo brez presenečenja in v skladu z napovedmi predvolilnih anket.

Nikki Haley.

Nikki Haley.

Profimedia

Iowa zaleže le za odstotek celotnega prebivalstva ZDA, republikanci pa tam veljajo za precej konservativne. Odločilnega pomena so glasovi krščanske desnice, ki jo je Trump letos uspel prepričati, da ga podpre po tem, ko je leta 2016 izgubil tekmo s senatorjem iz Teksasa Tedom Cruzom.

Strankarska zborovanja, ki so trajala le dobro uro, so minila v znamenju izjemno nizkih temperatur, zaradi česar so se jih udeležili najbolj zagreti volivci in glede na ankete je takih največ med Trumpovimi podporniki.

Demokrati so večinoma beli Iowi letos odvzeli status prve države, ki izbira strankarskega predsedniškega kandidata, in njihovi volivci bodo skupaj z republikanci najprej izbirali na strankarskih volitvah v torek, 23. januarja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol