STA/P.M. | 4. 4. 2023, 20:01

Donald Trump stopil pred sodnika, uradno je aretiran

Profimedia

Doslej v zgodovini ZDA še niso formalno obtožili nobenega bivšega predsednika.

Donald Trump se bo soočil z obtožnico, povezano s plačilom pornografski igralki po imenu Stormy Daniels za molk o spolnih odnosih. V koloni športnih terencev se je nekdanji predsednik že pripeljal na sodišče na Manhattnu. Pred tem se je ob poti zbralo nekaj protestnikov za in proti Trumpu, vendar pa so se utopili v množici novinarjev in policistov. Trump je med potjo na sodišče objavljal sporočila na svojem družbenem mediju Resnica in se spraševal, ali bo aretiran. Napisal je, da se mu vse skupaj zdi nerealno in da ne more verjeti, da se to dogaja v Ameriki.

Trump na poti na sodišče.

Trump na poti na sodišče.

Profimedia

Na sodišče je prišel z agenti tajne službe, ki mu pripadajo kot bivšemu predsedniku, in s trojico odvetnikov. Odvzeli so mu prstne odtise in ga fotografirali za kartoteko. Fotografij predvidoma ne bodo objavili, ker je bivši guverner Andrew Cuomo leta 2019 objavljanje sramotilnih fotografij prepovedal.

Na sodišče naj bi prišel brez lisic na rokah, pred sodnikom Huanom Merchanom pa naj bi se izrekel za nedolžnega. Zatem naj bi se vrnil domov na Florido, kjer zvečer načrtuje zborovanje.

Obeta se mu še pregon zaradi izpodbijanja izida volitev v Georgii in na zvezni ravni ter pregon zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše.

Profimedia

Trumpova protestnica se je pred sodiščem zapletla v pretep z enim od nasprotnikov bivšega predsednika, ki je imel transparent z napisom "Trump vedno laže".

Profimedia

Novinarji so dežurali pred sodiščem vso noč, da bi lahko bili v sodni dvorani, kjer je sodnik Merchan prepovedal kamere, dovolil pa je pet fotografov za fotografiranje, a le pred začetkom postopka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol