15. 7. 2023, 09:22 | Vir: STA

Dopust pri sosedih: velja najvišje opozorilo zaradi vročine

Profimedia

Trenutni vročinski val naj bi trajal še naslednji teden, ko marsikje spet pričakujejo temperature prek 40 stopinj Celzija.

V Italiji v 15 večjih mestih velja najvišje opozorilo zaradi izjemne vročine. Ta že nekaj dni pesti tako sosednjo državo kot več drugih na jugu pa tudi v osrednji Evropi. Ta konec tedna naj bi temperature še naraščale.

Še v petek je opozorilo zaradi vročine veljalo v desetih italijanskih mestih, danes je njihovo število naraslo na 15. Med njimi so tudi med turisti priljubljeni Rim, Firence, Bologna in Bari. V nedeljo bo opozorilo veljalo še za Palermo, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

Profimedia

Vlada v Rimu vsem na ogroženih območjih svetuje, naj se med 11. in 18. uro izogibajo neposredni izpostavljenosti soncu in naj še posebno skrb namenijo starejšim in ranljivejšim.

Bo padel rekord?

Najvišja kdajkoli izmerjena temperatura v Evropi je bila 48,8 stopinj Celzija avgusta 2021 na Siciliji in vremenoslovci napovedujejo, da bi se živo srebro v teh dneh lahko povzpelo podobno visoko. 

Profimedia

V začetku tedna je na severu Italije umrl moški, star nekaj več kot 40 let, ki se je zgrudil zaradi vročine. Več turistov v državi je utrpelo vročinsko kap. Nedavno objavljena študija barcelonskega Inštituta za globalno zdravje je ocenila, da je lani zaradi izjemne vročine v Italiji umrlo 18.000 ljudi.

Visoke temperature pestijo tudi več drugih držav. V Grčiji so v zadnjih dneh že večkrat dosegle ali celo presegle 40 stopinj, v najbolj vročih urah celo zapirajo atensko Akropolo. Vročina je dosegla tudi države v osrednji Evropi. Na Češkem ta konec tedna svarijo, da bi lahko temperature presegle 38 stopinj, kar je za to državo izjemno visoko.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol