STA/P.M. | 4. 4. 2023, 15:25

Balkan v snežnem primežu: tak rekord je padel v Beogradu

Profimedia

Včasih se zgodi, da je januar v aprilu, bi lahko pospremili dogajanje v nam bližnjim državah.

Obilno sneženje, ki je zajelo dele Srbije, Kosova, Bosne in Hercegovine ter Črne gore, povzroča težave in zastoje v prometu, ponekod tudi težave pri dobavi električne energije. V Beogradu so presegli rekordno višino snežne odeje v aprilu, padavine se bodo nadaljevale do srede. Nekatere ceste po državi so zaradi snega neprevozne.

Snežna odeja bo še naraščala

V srbski prestolnici je doslej padlo 14 centimetrov snega, zaradi nadaljevanja sneženja pa pričakujejo, da bo snežna odeja narasla na več kot 20 centimetrov. Prejšnji aprilski rekord je bil leta 2021, ko je padlo deset centimetrov snega, poroča portal srbske N1. Letalski promet na beograjskem letališču naj bi potekal nemoteno, javno komunalno podjetje pa dela pospešeno pri čiščenju snega. V središču mesta je bil začasno prekinjen tramvajski promet.

Pod težo mokrega in težkega snega, ki pada od ponedeljka zvečer, so se v Beogradu podrla drevesa na več lokacijah. Veja drevesa je zjutraj padla na dve dekleti, ki so ju prepeljali v bolnišnico Tiršovo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pod snegom tudi na Kosovu, v BiH in v Črni gori

V Prištini so mestne oblasti meščane pozvale, naj ne obiskujejo parkov, saj obstaja nevarnost padanja dreves. Zaradi močnega sneženja in vetra so se namreč v več delih mesta podrla drevesa.

Armin Durgut/PIXSELL/Bobo

O snegu so poročali tudi v delu BiH, med drugim v prestolnici Sarajevo in v Banjaluki. Zaradi močnega vetra in sneženja imajo ponekod težave z dobavo elektrike. V Bosni so temperature od minus dva do treh stopinj Celzija, na jugu države pa okoli 12 stopinj.

Temperature so bolj podobne tistim v januarju.

Temperature so bolj podobne tistim v januarju.

Armin Durgut/PIXSELL/Bobo

S severa Črne gore medtem poročajo o 32 centimetrih snega v kraju Rožaje, drugod pa od pet do enajst centimetrov. Promet je zaradi snega in poledice ponekod oviran. Po napovedih meteorologov naj bi sneženje popoldne oslabelo, poročajo črnogorski mediji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol